Bij het begin van de gemeenteraad van dinsdag 24 november jl. vroeg raadsvoorzitter Guido Sel één minuut stilte voor de enkele weken geleden overleden ere-schepen Modest Van Diest.

Modest Van Diest was een ‘levend monument’ in Hove. Hij werd geboren in Zichem (“Wij Heren van Zichem”) op 23 december 1921 en woonde er tot aan zijn huwelijk met Josée Sneyers. Na zijn studies als licentiaat in de Handels en Financiële wetenschappen kwam hij zich vestigen in Hove.

Als ambtenaar op een sociaal departement stond hij altijd ter beschikking van de Hovenaars met raad en daad. Hij regelde vele pensioendossiers. Hij was ook actief bij de Vlaamse Volksbeweging, de KWB, het Zangkoor, de BGJG (Gezinsbond) en het ACV.

Hij was op politiek vlak lange tijd actief voor de toenmalige CVP en bracht het verschillende malen tot schepen in Hove. In 2016 werd hij benoemd tot ‘verdienstelijk burger van Hove’. Op het einde van zijn politieke loopbaan stond hij nog mee aan de wieg van Hovan (Hove Anders) – een afscheuring van de toenmalige CVP – en zetelde zelfs nog voor deze formatie in de Hovese gemeenteraad. Hovan monde uiteindelijk, met nog anderen, uit in het huidige PH7.

In de laatste uitgave van dorpskrant “De Hovenaar” stond er al kritiek te lezen op het feit dat er geen ‘momentje van stilte’ werd gehouden “ter nagedachtenis van deze politieker die mee zijn stempel heeft gedrukt op onze Hovese gemeenschap en de waardigheid van ons dorp …”

In Hove is immers alles politiek … de dorpskrant heeft ook een hoog PH7-gehalte … Maar …

Eind goed, al goed, er kwam een huldemoment voor Modest Van Diest.

Foto’s (c) Gazet van Hove.