HOVE

De petitie wint aan steun, en dat is geweldig ! Heb je getekend en wil je meer doen ? Volg dan dit stappenplan om bezwaar in te dienen bij de gemeente. Voor maandag 28 december 2020 zouden we aan 100 bezwaarschriften moeten geraken om ons doel te bereiken.
Mail onderstaande tekst naar omgeving@hove.be voor maandag 28.12.2020
“Geachte burgemeester en schepenen,
Met dit schrijven teken ik bezwaar aan tegen de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2020140015 waarvan het openbaar onderzoek loopt tot 28 december 2020.
De aanvraag is tweeledig, nl.
– Het slopen van villa Henriette, gelegen Kapelstraat, 94, te 2540 Hove
– Het bouwen van een een massief blok van 4 bouwlagen en 18 meter breed, dat op minder dan 9 meter van de rooilijn geïmplementeerd wordt. Hierin wordt de huisvesting voorzien voor een dagcentrum voor jongeren van 12 tot 25 jaar, voor begeleiding van zelfstandig wonen, evenals 2 woonunits, waarvan 1 voor een begeleider. Het te slopen gebouw, de historische villa Henriette, is opgenomen in de vastgestelde Inventaris Bouwkundig Erfgoed Vlaanderen. De opname in de inventaris is kortgeleden herbevestigd bij Ministerieel Besluit van 14 maart 2019. In het Beeldkwaliteitsplan van de gemeente, dat op 20 oktober 2020 online aan het publiek wordt voorgesteld, is de villa ingekleurd als “te bewaren en valoriseren erfgoed”. Op 23 november 2020 kondigt de schepen van Ruimtelijke Ordening op een online infovergadering aan dat ze moet gesloopt worden. De villa is gelegen op de centrale as in het centrum van Hove. Door haar ligging is ze een belangrijk element in de beeldvorming en de identiteit van de gemeente. Ik ben bekommerd om het behoud van waardevol erfgoed en het eigen karakter van Hove. De architecturale kwaliteiten van het gebouw in de context van het park, illustreren op passende wijze een stuk gemeentelijke geschiedenis waar ik trots op ben. De aanvraag om de villa Henriette te slopen kan niet verantwoord worden door de kenmerken/kwaliteiten/ligging van het gebouw. Ze is bovendien strijdig met de visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente, zoals gespecifieerd in het Vlekkenplan.  “Bij elke visie of actie over de toekomstige ontwikkeling van Hove, staat de ambitie centraal om de identiteit van de gemeente als geheel te versterken.” Of nog “Tenslotte gaat identiteit ook over het beschermen en duurzaam ontwikkelen van erfgoed en beeldbepalende gebouwen en plekken”. De aanvraag wordt uitsluitend gemotiveerd door de wens van de nieuwe eigenaar om een nieuw complex van 4 bouwlagen op te trekken dat zou beantwoorden aan de huisvestingsbehoeften van de vzw Ritmica. Het project wordt zo door de aanvrager als een sociaal project gepresenteerd. Ik draag Ritmica ook een warm hart toe en gun hen van harte een comfortabele en gezellige thuis. Om het “project Henrietta” te realiseren is het echter niet nodig villa Henriette te slopen. Sommige functies van Ritmica kunnen perfect gerealiseerd worden in villa Henriette, evt. aan te vullen met een beperkte aanbouw. Andere functies kunnen ondergebracht worden in de reeds vergunde huurappartementen in het aanpalende terrein, om zo een meer inclusief project te realiseren.”
Je kan ook naar deze link surfen de tekst plakken in het vak dat verschijnt bij ‘nieuw bezwaarschrift toevoegen. Dit kan je anoniem of op naam doen.

reeds geschiedenis …wat komt in de plaats ?
Foto’s (c) Gazet van Hove.