Verkeersveilige Gemeente

Boechout start het traject Verkeersveilige Gemeente van de provincie Antwerpen en ondertekent het SAVE-charter. Door deelname aan dit traject onderschrijven we de missie om te streven naar nul verkeersslachtoffers in de provincie Antwerpen.

Samen met onze politiezone namen we deel aan het startoverleg Verkeersveilige Gemeente. Dat was een eerste kennismaking met het traject Verkeersveilige Gemeente waarbij gemeenten een eigen actieplan verkeersveiligheid opstellen en uitvoeren onder begeleiding van de vier projectpartners. Het is een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Federale Diensten van de Gouverneur, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

Het actieplan

De ruggengraat van het actieplan bestaat uit de vijf pijlers van verkeersveiligheid, ook wel de vijf E’s genoemd :

  • beleid en organisatie (engagement)
  • educatie en communicatie (education)
  • infrastructuur (engineering)
  • handhaving (enforcement)
  • evaluatie en monitoring (evaluation)

Binnen elke pijler leggen we prioriteiten vast op korte en lange termijn en bouwen we regelmatig evaluatie in. Om de doelen van het actieplan te bereiken is nauwe samenwerking met de lokale politie en alle maatschappelijke actoren cruciaal. In Boechout hebben we heel wat zachte weggebruikers in het verkeer. We willen dan ook graag onze krachten bundelen om van onze gemeente een verkeersveilige gemeente te maken. Elke deelnemer in het verkeer die zijn huis verlaat, moet terug veilig en ongeschonden thuis kunnen komen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.