Ja, het Vlaamse Hove aan de Koude beek ! Het Engelse Hove in Brighton heeft zelfs twee universiteiten (deze van Brighton en deze van Sussex) met samen meer dan 30.000 studenten en academisch personeel.

In ons Hove is de “Universiteit van Vlaanderen” gevestigd. Het is een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) die via verschillende mediakanalen gratis colleges van prominente wetenschappers aanbiedt aan een Nederlandstalig publiek.

Het idee komt overgewaaid uit Nederland waar in 2013 twee Nederlanders zochten naar middelen om wetenschappelijke kennis toegankelijker te maken voor het grote publiek. Het resultaat was de oprichting van de “Universiteit van Nederland”. Die stichting maakt via uiteenlopende communicatiewegen, zoals de website You Tube, universitaire lezingen beschikbaar voor het grote publiek.

File:UnivVanVlaanderen.jpg
You Tube

In 2017 ging men ook van start in Vlaanderen met de “Universiteit van Vlaanderen”. De initiatiefnemers waren Johnny Quidé, Roel Bellinga en Marc Van Huffelen. De vzw heeft als doel “het toegankelijk maken van onderwijs en wetenschap voor een jong en zo breed mogelijk publiek door middel van een online platform en multimediale toepassingen en dit zonder winstoogmerk”.

Sedert 2017 is de maatschappelijke zetel van de “Universiteit van Vlaanderen” gevestigd in een woning aan de Mechelsesteenweg in Hove ter hoogte van het T-kruispunt met de Boniverlei (Edegem).

De “Universiteit van Vlaanderen” werkt samen met de vijf universiteiten in Nederlandstalig België (UA, UG, UH, VUB, KUL).

Bron : Staatsblad 6/09/2017, 21/03/2018, 17/05/2018.

                    

 

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : VUB.