Ben Weyts na zijn ‘schoolstrijd’ : “Ik ben geen kazakkendraaier”

door Anton Schelfaut  in palnws.be .

Vorige week besliste het Overlegcomité om de scholen te sluiten. “De Ikea open en de scholen dicht, onbegrijpelijk”, oordeelde Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) toen. In een interview met De Morgen neemt hij geen woord terug van zijn kritiek. “Ik ben geen kazakkendraaier”, klinkt het.

De Ikea open en scholen dicht : minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het nog steeds onbegrijpelijk. “De afspraak was altijd : de scholen zijn de laatste plek waar we het licht uitdoen. Maar vorige week bleek dat plotseling niet meer het geval. Zonder virologische argumenten heeft het Overlegcomité de sluiting doorgedrukt. En wat is het resultaat ? Kijk eens om u heen. De overvolle parken en stations, de kinderen die opgevangen worden door grootouders. Ik zie de virologische winst niet. I still don’t get it.”

“Un ministre, ça ferme sa gueule ou ça démissionne.” Of de minister dat citaat kent, wil De Morgen weten. “Ja, maar ik voel me niet aangesproken”, antwoordt Weyts. “Moet ik na zo’n beslissing, waar ik niet bij was en die ingaat tegen alles waar ik als minister van Onderwijs voor sta, dan voor de tv-camera’s verschijnen en een beetje huichelachtig gaan reageren : ‘Voor mij is het allemaal prima ! Ik heb altijd wit, wit, wit gezegd maar zwart vind ik ook wel mooi.’ Komaan, dat gaat toch niet ? Ik ben geen kazakkendraaier. Dan is mijn geloofwaardigheid nul.”

De minister verzet zich ook tegen het idee dat scholen dé motor van het virus zouden zijn. “Kinderen raken besmet, maar ze hebben er in het algemeen minder last van en dragen het ook minder snel over. Dat is de wetenschappelijke consensus, tot op vandaag. Vorige week is na het Overlegcomité een sfeertje ontstaan : op school is het levensgevaarlijk. Ben je dan verbaasd dat leerkrachten bang worden ?”

Foto’s (c) Gazet van Hove.