door Pieter Van Berkel in palnws.be .

De kennis van het Nederlands bij de Brusselse lokale politie gaat erop achteruit. Slechts iets meer dan de helft van hen kan zich nog in die taal uitdrukken. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

In januari 2020 was 57,7 procent van het Brusselse politiepersoneel tweetalig. Een jaar later is dat slechts 51,6 procent, een achteruitgang van meer dan 6 procentpunten.

“Uit de meest recente gegevens die minister Verlinden daarover vrijgaf, blijkt dat de kennis van de twee landstalen, die bij wet verplicht voorgeschreven is, er in 2020 pijlsnel op achteruit is gegaan”, zegt Pas, die de cijfers jaarlijks opvraagt bij de minister van Binnenlandse Zaken.

stadhuis Brussel

Er gaapt een aanzienlijke kloof tussen de verschillende taalgroepen, als het aankomt op kennis van de andere landstaal. Zo is 86,4 procent van de Nederlandstalige agenten tweetalig. Van de Franstaligen is dat slechts 37,8 procent. Dit betekent dat 96,1 procent van de Brusselse agenten Frans kan spreken, terwijl slechts 55,5 procent van hen Nederlands kan.

Volgens het Vlaams Belang is de daling vooral te wijten aan het feit dat slechts 11 procent van de nieuw aangeworven agenten in 2020 tweetalig was. Hoofdverantwoordelijken daarvoor zijn volgens de partij naar de Brusselse politiezones, de gemeentelijke lokale gezagsdragers en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest.

Pas : “Wil Brussel nog wel de hoofdstad van België blijven ?”

“In Brussel moeten ze zich toch wel eens grondig bezinnen over de vraag of ze eigenlijk nog wel de hoofdstad van België willen blijven”, zegt Pas. “Want als ze daar de meerderheid van de bevolking van dit land blijven negeren en provoceren, dan is er toch wel een fundamenteel probleem.”

Het Vlaams Belang-Kamerlid wijst ook naar minister Verlinden. “Op mijn vraag wat zij aan deze toestand gaat doen, krijg ik als droog antwoord een verwijzing naar de bevoegdheid van de Brusselse instanties”, klinkt het. “Dat is meer dan een halve leugen. Verlinden is als minister van Binnenlandse Zaken wetgevend zowel bevoegd voor de politie als voor de taalwetgeving in Brussel. Wanneer duidelijk is dat die Brusselse instanties de wet niet naleven, dan is het aan haar om in te grijpen.”

grijpt minister Verlinden in ???