door Salan in ’t Pallieterke .

Op 20 en 27 juni vinden in Frankrijk regionale verkiezingen plaats. Een stembusslag die normaal gezien weinig aandacht krijgt. Nu is dat anders omdat we een jaar verwijderd zijn van de presidentsverkiezingen van 2022. Hoe goed zal LREM, de partij van president Emmanuel Macron, het doen? En haalt het Rassemblement National van Marine Le Pen een regio binnen? In 2015 is dat net niet gelukt met de regio PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur). Marion Maréchal-Le Pen, de nicht van Marine, miste de zege in de tweede ronde op een haar na. Dat kwam omdat linkse partijen zich na de eerste ronde terugtrokken om zo de centrumrechtse Les Républicains aan een overwinning te helpen en een dam op te werpen tegen wat toen nog het Front National was. In de noordelijke regio Hauts-de-France gebeurde hetzelfde.

Regio PACA

Om deze keer opnieuw een overwinning van radicaal-rechts te vermijden gaat LREM van Macron in de regio PACA een alliantie aan met Les Républicains (LR). Officieel is de eerste doelstelling van Macron om opnieuw een overwinning van Le Pen te vermijden. Dat wordt opletten geblazen. Het klopt dat Thierry Mariani, de RN-kandidaat in de regio, het in de peilingen minder goed doet dan Marion Maréchal zes jaar geleden, maar de partij van Le Pen kan nu wel een breder publiek aanspreken. Een nederlaag voor Macron zou betekenen dat hij kwetsbaar richting de presidentsverkiezingen van 2022 gaat.

Les Républicains

Tweede doel van de president is de verzwakte LR verder uit elkaar spelen. Want niet iedereen in de partij is gelukkig met de alliantie die men in het zuiden van Frankrijk is aangegaan. In 2017 heeft Macron bij de presidentsverkiezingen een deel van de linkerzijde leeggezogen. De PS stelt vandaag nationaal nog amper iets voor. Een PS-kandidaat zou bij de presidentverkiezingen ocharme 7 procent halen. Nu is blijkbaar de implosie van LR, de opvolger van de neogaullistische RPR, gepland. Macron is daar al een tijd mee bezig. Op economisch vlak voert hij eerder een centrumrechts beleid met onder andere het bijsturen van de Franse vermogensbelasting.

Ex-minister Bertrand

Een verzwakking van de LR zou ook slecht nieuws zijn voor de centrumrechtse Xavier Bertrand, ex-minister onder Nicolas Sarkozy en voorzitter van de regio Hauts-de-France. Hij is nu al kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Ook al is hij ex-lid van Les Républicains, velen zien hem als de enige kandidaat die in 2022 in de buurt van Macron en Le Pen kan komen. Hij haalt in de peilingen 16-18 procent en is zijn achterstand op de andere kandidaten aan het verkleinen. Bertrand ging frontaal in de aanval tegen Macron : “Hij is een destructieve president die door zijn maneuvers Le Pen volgend jaar aan de macht zal brengen.” De campagne voor de presidentsverkiezingen is nu echt begonnen.

Le Pen

Foto’s (c) Gazet van Hove.