door Niels Geerinck – palnws.be . 

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias roept de EU op om zich voor te bereiden op de aankomende migratiecrisis. Dendias vreest voor een nieuwe migratiestroom vanuit Afghanistan. Hij voegt eraan toe dat de EU zijn grenzen moet beschermen.

“Prioriteiten kennen”

Tijdens het overleg wees hij ook op de nood van een eengemaakte reactie van alle EU-lidstaten, op de gevolgen van de crisis. Zo liggen de prioriteiten volgens hem momenteel bij het veilig overbrengen van Europese burgers uit het crisisgebied.

Aangaande de situatie in Afghanistan lijkt het voor Dendias verstandig dat de EU benadrukt dat de Taliban respect dient te hebben voor de fundamentele rechten en vrijheden van de Afghaanse burgers. Daarnaast dient volgens de Griekse minister het cultureel erfgoed dat Afghanistan rijk is, gevrijwaard te worden van schending of vandalisme.

“Instrumentalisering voorkomen”

Tenslotte wees hij de aanwezigen op het belang van het beschermen van de Europese grenzen. Volgens Dendias dient er een duidelijke samenwerking en gecoördineerde aanpak van de nakende crisis te komen, in samenwerking met de Verenigde Staten. Daarbij roept hij de EU-lidstaten ook op om aan landen zoals Turkije duidelijk te maken dat de Afghaanse crisis niet geïnstrumentaliseerd mag worden om geopolitiek druk uit te oefenen op Europa en de Europese Unie.

Bron : Protothema 
Foto’s (c) Gazet van Hove.