door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .

Als we de resultaten van de recentste peiling, gepubliceerd door Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL-TVI, mogen geloven, is Alexander De Croo de populairste politicus in Vlaanderen en Brussel, en Sophie Wilmès in Wallonië. Uit de zetelprojectie blijkt wel dat N-VA op Vlaams niveau de sleutels stevig in handen houdt voor de volgende regering.

Wat moeten we eigenlijk vinden van de vraag “welke politicus moet de komende maanden een belangrijke rol spelen” ? Ze lijkt op maat geschreven om de federale eerste minister bovenaan de rangschikking te plaatsen, zoals ook gebeurde in Vlaanderen en Brussel. Mysterieuzer is hoe Sophie Wilmès in Wallonië de eerste plaats weet te bezetten, vóór Alexander De Croo en met Paul Magnette pas op de derde plaats. Wij zijn nooit grote fans van dit soort pop-polls geweest, al was het maar omdat ze toch niet te toetsen vallen aan een verkiezingsuitslag.

Vlaams-nationalisten op kop

In Vlaanderen blijven Vlaams Belang en N-VA de grootste politieke partijen. Nominaal blijft Vlaams Belang de grootste met 23,6 procent van de stemmen, maar de voorsprong op N-VA is wel geslonken tot amper een foutenmarge. Statistisch valt niet uit te sluiten dat N-VA opnieuw de grootste is. We denken dan ook dat men deze keer op het hoofdkwartier van het Vlaams Belang geen groot gat in de lucht gesprongen heeft na deze peiling.

Traditionele partijen boven de 10 procent

Vooruit en Open Vld blijven redelijk stabiel. Vooruit haalt iets meer dan 12 procent van de stemmen in Vlaanderen, Open Vld iets meer dan 11 procent. Die laatste score relativeert meteen de waarde van die 61 procent Vlamingen die Alexander De Croo de komende maanden graag een belangrijke rol willen zien spelen.

Bij CD&V zal men deze peiling met een klein hartje afgewacht hebben. Vorige keer scoorden de christendemocraten exact 10,0 procent, in deze peiling veren ze op naar 12,6 procent. Aan Joachim Coens om uit te vissen of het om een statistische schommeling gaat, of de Vlamingen het ferme optreden van Sammy Mahdi tegenover de sans-papiers deze zomer op prijs stellen, dan wel of het geklungel van Annelies Verlinden de partij sympathiestemmen oplevert.

Klein links

Groen gaat enigszins vooruit tegenover de vorige peiling, maar blijft onder de tien procent en de jongste verkiezingsuitslag zitten. Waarschijnlijk begint het voor die partij deze herfst pas echt, zeker als de energiefactuur blijft stijgen als gevolg van de klimaatpolitiek.

PVDA volgt op enige afstand, maar ruim boven de kiesdrempel. In Vlaanderen slaagt de partij er nog steeds niet in echt door te breken, maar uit de zetelprojectie voor het Vlaams Parlement blijkt ze wel op de wip te zitten tussen Vivaldi en de V-partijen.

N-VA spelverdeler in Vlaams Parlement

Met deze uitslag wordt het daar trouwens moeilijk om nog een meerderheid te vinden. De regering–Jambon is haar meerderheid in ieder geval kwijt, en Bourgondisch brengt ook geen soelaas. Maar Vivaldi kan dus niet om N-VA heen, tenzij Open Vld en CD&V bereid zouden zijn met PVDA in zee te gaan. Zonder Vlaams Belang bestaat de volgende Vlaamse regering hoe dan ook uit (minstens) vier partijen.

In de federale Kamer behoudt Vivaldi een ruime meerderheid, al gaan er een paar zetels af. CD&V wordt wel onontbeerlijk om die meerderheid te leveren, want paars-groen alleen duikt onder de 75 zetels.

Wallonië : achteruitgang voor PS

In Wallonië moet de PS pluimen laten, maar merkwaardig genoeg resulteert dat niet in winst voor de PTB. Heeft de sabotage van de pensioenhervorming door federaal minister Karine Lalieux de overstromingsschade aan de linkerflank weten te beperken ? Het is Ecolo dat in deze peiling winst maakt vergeleken met verleden keer, terwijl PTB zelfs een klein verlies lijdt.

Overigens zou 7,8 procent van de Walen voor “anderen” stemmen. We vragen ons af welke partijen daarachter schuil gaan, maar vermoeden dat het antwoord onuitspreekbaar is in de Franstalige pers.

Foto’s (c) Gazet van Hove.