door Carl Deconinck in palnws.be . 

De studie ging uit van de Britse ‘Sports Councils Equality Group’, een koepelorganisatie van diverse Britse sportfederaties die zich richt op ‘gelijkheid in de sport’. Ze stelt vast dat er blijvende verschillen zijn tussen biologische vrouwen en transgendervrouwen inzake kracht, uithouding en fysiek vermogen. Zelfs al onderdrukt men het testosteronniveau.

Men concludeerde daarom dat de inclusie van transgenders in veel vrouwensporten niet opweegt tegenover de eerlijkheid en veiligheid van sporten waar gender een rol in kan spelen. De studie wijst er wel op dan in sommige gejureerde sporten waar vaardigheid meer doorweegt dan kracht, zoals ritmische gymnastiek, wel open kan staan voor transgenders. Indien kracht, uithoudingsvermogen en fysiek een belangrijke rol spelen, zoals in artistiek zwemmen, kan het niet meer.

Sporten die lagere netten, kleinere velden of andere, lichtere, vereisten stellen in vrouwencompetities erkennen impliciet dat ze beïnvloed worden door gender. Hierdoor is directe competitie tussen de geslachten oneerlijk en mogelijks zelfs gevaarlijk“, zo staat te lezen in de studie. “In veel sporten kan er vanaf een bepaalde leeftijd geen gemixte competitie meer, omdat het oneerlijk of gevaarlijk beschouwd wordt.”

File:Transgender woman and transgender man line drawings.png
Transgenders – beeld (c) Wikipedia

Momenteel laat het Internationaal Olympisch Comité toe dat transgenders het opnemen tegen biologische vrouwen, indien hun testosteronniveau onderdrukt wordt. Ook lobbyt men vanuit de LGBTQ-gemeenschap en de bedrijfswereld sterk om transgenders te promoten in de sport. De transgender gewichtheffer Laurel Hubbard werd zo onlangs nog verkozen tot sportvrouw van het jaar door de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. De transgender zou een toonbeeld van “moed en doorzettingsvermogen” zijn.

De wetenschappelijke studie lijkt daar niet in mee te gaan. In plaats daarvan stelt het voor om transgenders eventueel in een aparte divisie op te nemen, zodat ze wel mee kunnen sporten en deelnemen. Tegelijkertijd beschermt men ook de fysieke integriteit van biologische vrouwen. Het doel blijft “sport als een gelegenheid te zien waar iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen met waardigheid en respect wordt behandeld“.

Bron : equalityinsport
Foto’s (c) Gazet van Hove