België Bananenrepubliek

SATIRE – door Jasmijn Walldorf – www.doorbraak.be .

Op een kalme zee lijkt de grootste brokkenpiloot een goede stuurman. Het is pas tijdens een storm dat schepen met kwakkelige kapiteins stuurloos stranden. Tijdens deze coronacrisis zwalpen álle regeringen richting de zandbank van de schaamte. Regerende politieke partijen solliciteren dan weer voor een verblijf onder de kiesdrempel terwijl scheepslui halsoverkop zoeken naar een reddingssloep voor loon, naam en faam. De kapiteins : Jan Jambon, Alexander De Croo, en Elio Di Rupo, zitten samen op de ezelsbank van onbekwaamheid en besluiteloosheid. Het stikstofdossier, de kernuitstap, de betonstop, de pensioenen, de activering van het arbeidsbeleid, enzovoort.  Alles zit muurvast. Het enige wat ze schaamteloos hanteren is de sleutel van hun jojo-beleid : opsluiten, vrijlaten, opsluiten, vrijlaten, opsluiten… Laat het duidelijk zijn, een goede gevangenisbewaarder of beul maakt je nog geen fatsoenlijk bestuurder.

een knokkabinet van kibbelpartijen

De oppositie kijkt toe hoe vooral op Vlaams en federaal niveau de ministers en parlementsleden van de meerderheid elkaar richting guillotine duwen. Ze voeren meer oppositie tegen elkaar dan ze besturen. Het is een knokkabinet van kibbelpartijen die intern nog verdeelder zijn dan een scheidend faalhuwelijk.

We slikken het prikken als gedwangvoerde ganzen zonder kop

Het coronabeleid is een onsamenhangende hutsepot van smaakloze ingrediënten die ze ons dwangvoeren uit smetvrees of kiesdrempelpaniek. Minister Frank Vandenbroucke is de angstpyromaan die alle andere Vivaldioten en regeringsleiders aansteekt met zijn covidmanie. Hij is de omicronvariant : besmettelijker dan Marc van Ranst maar minder ziekelijk dan Geert Molenberghs. De balloze heren De Croo, Jambon, en Di Rupo likken als schoothondjes zijn hielen.

Er werd onlangs een varkenshart geïmplanteerd bij de mens. Kunnen ze nu ook de bonobo-hersenen van onze teringlijders – regeringsleiders zijn ze al lang niet meer – vervangen door mensenhersenen ? Of wil je hen alsjeblieft ‘bolas de toro’ aannaaien ?

De huidige vaccins zijn auto’s zonder wielen die pretenderen dat ze ubers zijn en geld aanrekenen om ter plaatste te blijven trappelen.

Tot voor kort was ik een braaf, slaafs prikkebeest. Tweemaal Pfizer-gepriemd. Groen CST-pasje. Voorbeeldige onderdaan. Tot ik in december op een covid-safe-feestje onder pseudo-veilige gevaccineerden besmet werd en een kleine twee weken ziek in bed lag. De booster kunnen ze steken waar de zon niet schijnt. Ik laat me niet meer extra vaccineren tot ze een vaccin leveren dat daadwerkelijk helpt. De huidige vaccins zijn auto’s zonder wielen die pretenderen dat ze ubers zijn en geld aanrekenen om ter plaatste te blijven trappelen. We slikken het prikken als gedwangvoerde ganzen zonder kop. Er is echter geen Gaia om ons te helpen, want onze verkozenen verschuilen zich achter hun zetel uit schrik voor gezichtsverlies.

De groene profiteur betaalt

Onze energiefactuur – je weet wel die maandelijkse extra belastingbrief – slaat door een explosie van de gasprijzen een zwart gat in onze portemonnee. Gelukkig is er de klimaatopwarming en kennen we een zachte winter, anders moesten we hout gaan sprokkelen of onze kerstboom in de living opstoken. De grote winnaars van dit verhaal zijn de energieboeren van alle groene en duurzame energiebronnen : kernenergie, windmolens en zonnepanelen. De productieprijs blijft voor hen hetzelfde maar de winstmarge stijgt met +/- 270 %.

De oplossing voor de dure facturen ligt dan ook voor de hand. Een tijdelijke solidariteitstaks bij de groene energieproducenten en deze aanwenden om een energiecheque te bezorgen aan elk van ons. Omdat het om het extra belasten gaat van haar groene vrienden, is waanzinnige Tinne voor één keer tegen een belasting. Onze energiefacturen voor miljarden euro’s bezwangeren met groene belastingen, daar streed ze voor op de groene barricades van de Wetstraat. De vervuiler betaalt, weet je wel. De groene miljardenmultinationals, waar ze vroeger met haar advocatenbureau voor werkte, een extra solidariteitstaks opleggen, dat is voor de groene godin van de waanzin heiligschennis. Wel laat mij een nieuw adagium lanceren : ‘de groene profiteur betaalt’. #degroeneprofiteurbetaalt .

een tijdelijke solidariteitstaks

Dit was niet op de afbraak :

  • In Limburg alleen al werden zeventig gevallen van sociale huurfraude vastgesteld. De door links gepamperde sukkelaars die hun land ontvluchten blijken baronnen van onroerend vastgoed in hun land van herkomst.
  • Minister Hilde Crevits schrapt 64 opleidingen van de subsidielijst. Het gaat onder meer om niet-erkende opleidingen tot psychotherapeut, het postgraduaat Voeding en Oncologie of de opleiding ‘welzijn voor werknemers met of zonder werk’. De opleiding ‘hypocrisie voor politici’ blijft erkend.
  • Na een cyber-aanval op het Belgische leger en het lezen van onze militaire e-mails, weten de Russen nu ook dat het Belgisch leger het kleutergehalte niet overstijgt.
  • De Dikke Van Dale heeft bij 15.000 woorden een genderneutrale (x) toegevoegd. Mag het duidelijk zijn dat de minister, de voetballer, de held, de bakker, de auteur, de klant of de crimineel ‘soms’ geen geslacht hebben. Waarvan nota.
  • Bart De Wever trok naar de PFOS-commissie en hanteerde een eeuwenoude juridische tactiek : als u de feiten aan uw zijde hebt, argumenteer dan de feiten. Als u de wet aan uw zijde hebt, argumenteer dan de wet. Als u geen van beide heeft, val de voorzitter aan. Het systeem Rieder zeg maar.

Om af te sluiten nog even deze hersenspoeling. U kan nog steeds ‘het jaar van de banaan 2021’ deze is leverbaar voor de prijs van 22,00 euro. Doe je parlementair/politicus van om de hoek of je politiek gekke oom of tante een leuk cadeau voor kerst of nieuwjaar. Bestel de cadeaubox : ‘Het jaar van de banaan 2020-2021’. Twee boeken die je meenemen op een satirische trip door politiek Vlaanderen. Een banaan in het oor onder de kerstboom. Het eens iets anders.

JASMIJN WALLDORF

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.

Foto’s (c) Gazet van Hove.