door Redactie palnws.be .

Het coronacommissariaat, onder leiding van Pedro Facon, wil niet dat de regering verplichte vaccinatie invoert, maar wil wel gaan voor de invoering van een zogenaamd ‘coronacertificaat’. Daarmee zou men moeten bewijzen dat men gevaccineerd is, waardoor het in de praktijk eerder om een vaccinatiecertificaat gaat.

Het voorstel van het commissariaat staat te lezen in de nota die uitgewerkt is voor het Overlegcomité. Die nota werd doorgestuurd naar de leden en de voorzitter, maar is naar goede gewoonte ook al naar de media gelekt.

“Verplichte vaccinatie laatste redmiddel”

Volgens het coronacommissariaat is de invoering van verplichte vaccinatie een laatste redmiddel, dat nu nog niet aan de orde is. Toch is het commissariaat van mening dat er een breed debat moet plaatsvinden over een dergelijke verplichting. Dat zou enerzijds een politiek debat zijn, waarbij gekeken moet worden welke partijen zich achter het idee kunnen scharen. Daarnaast zou er ook een sociaal debat moeten plaatsvinden, waarbij naar de publieke opinie gekeken wordt. Zelfs een referendum zou daar een optie kunnen zijn.

Volgens het commissariaat is er ook een minder ingrijpende maatregel, namelijk het vaccinatiecertificaat. Dat zou een aangepaste versie zijn van het huidige Corona Safe Ticket (CST), waarbij je enkele nog een geldige QR-code zou krijgen indien je gevaccineerd bent. Een negatieve test of een herstelcertificaat zou geen optie meer zijn. Zo wil het commissariaat een hoge vaccinatiegraad aanmoedigen.

Coronabarometer

De invoering van het vaccinatiecertificaat zou betekenen dat ons land overschakelt op een 1G-beleid. Men zou er dan ook voor kunnen kiezen om op een bepaald moment, bijvoorbeeld indien de pandemie weer in kracht zou toenemen, het vaccinatiecertificaat te combineren met een testcertificaat. Concreet zou de coronabarometer moeten aangeven wanneer het certificaat gebruikt moet worden. Daarnaast zou het zo zijn dat men het certificaat enkel mag vragen voor bepaalde activiteiten. Voor essentiële zaken, zoals het werk of de school, zou men nooit om een dergelijk vaccinatiebewijs mogen vragen.

De maatregelen zouden echter niet beperkt worden tot het vaccinatiecertificaat, maar er zou een breder beleidspakket moeten komen. Dit wordt aangeduid als het “gatenkaasmodel”. Zo zouden ook de mondmaskerplicht en de afstandsregels deel blijven uitmaken van het beleid. Daarnaast zou het certificaat ook regelmatig moeten geëvalueerd worden om te zien of ze nog wel nodig is.

Foto’s (c) Gazet van Hove.