door Belga in palnws.be .

Vijf van de zeven partijen in de federale regering zijn voorstander van een taks die de rijkste één procent of de bedrijven met woekerwinsten belast. Enkel de liberalen wachten nog af.

In een poging om de koopkracht te redden, zien de socialisten, groenen de CD&V een dergelijke taks als redmiddel. Terwijl de ecologisten het voorstel vooral wil richten op bedrijven die woekerwinsten boeken, richt CD&V de pijlen eerder op de rijkste 1 procent Belgen. Ook de socialisten van Vooruit en PS pleiten voor een overwinstbelasting. Het idee met de naam “koopkrachtbijdrage” zou nu zondag op de ideologisch belangrijke 1-meiviering gelanceerd worden.

de socialistische 1-Mei optochten zijn op komst

Zo’n taks ligt bij de liberalen echter moeilijk. Terwijl de Open Vld het voorstel “met open vizier” wil bekijken, is MR kordater. De partij van Georges-Louis Bouchez verwijst het idee naar de prullenmand. “Niemand had al een voorstel dat alleen de één procent rijken trof zonder de middenklasse ook te raken”, klinkt het bij de Vlaamse liberalen.

de MR is duidelijk tegen een vermogensbelasting

PS-voorzitter Paul Magnette bevestigde donderdagochtend op de Franstalige radio dat het plan op tafel lag. “We spreken over de rijkste 1 procent”, legt Magnette uit. Ze willen een heffing van 1 procent invoeren op alle vermogens boven de 1 miljoen euro. Dat zou, volgens Magnette, een structurele winst van ongeveer 3 miljard euro moeten opbrengen. “Dat zou voldoende moeten opleveren om de belastingen voor de laagste en middeninkomens te verlagen en werknemers elke maand ongeveer 100 euro moeten opleveren. In de huidige context van voorthollende inflatie en explosief stijgende prijzen, zou dat een fundamenteel sociaal en fiscaal rechtvaardige maatregel zijn.”

gaat de VLD toegeven om het postje van De Croo te redden ?

Bron : Belga .

Foto’s (c) Gazet van Hove.