Heel wat Hovenaars willen helpen bij de ondersteuning van de Oekraïense bevolking, slachtoffer van de Russische agressie. Heb je plek voor de tijdelijke opvang van Oekraïners of wil je hulpgoederen schenken ? Hieronder vind je meer info.

Andere acties

Organiseer je zelf een andere solidariteitsactie voor Oekraïne ? Laat het ons weten via 03 / 460 10 80 en we verzamelen alle info op deze webpagina.

Contactgegevens Hove

Coördinatiewerkgroep Help Oekraïne lokaal bestuur Hove 

Esdoorn, 4A in Hove

03 / 460 10 80

helpoekraine@hove.be

Sociale dienst OCMW Hove 

Esdoorn, 4A in Hove

03 / 460 10 80

socialedienst@ocmwhove.be

Dienst Burgerzaken

Geelhandlaan 1 in Hove

03 / 460 33 20

bevolking@hove.be

Financiële hulp

Het Rode Kruis zamelt geld in voor Oekraïners ter plaatse voor directe humanitaire hulp. Wil je een gift doen ? Alle info over de actie van het Rode Kruis vind je hier. 

Materiële hulp

Wil je hulpgoederen schenken ? Je kan daarvoor terecht bij Wereld Missie Hulp in Boechout (https://www.wereldmissiehulp.be/). Wereld Missie Hulp zorgt ervoor dat de goederen terechtkomen bij Oekraïners in hun thuisland of aan de grens met Polen.

Wat kunnen ze gebruiken ? 

  • Droge voeding : suiker, pasta, rijst, koffie, melkpoeder, conserven (in blik),…
  • Hygiëneproducten (zeep, shampoo, luiers,…)
  • Dekens, lakens, handdoeken en slaapzakken (proper en in goede staat)

Waar kan je de goederen binnenbrengen ? 

  • Wereld Missie Hulp (Provinciesteenweg 400, 2530 Boechout) van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur. Contact : 03 / 454 14 15.

Opvang van vluchtelingen

Concreet gaat het om personen met een verblijfsstatus die een acute woningnood hebben. Oekraïners zullen een verblijfsstatus (A-kaart) in ons land krijgen, die hen meteen toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Het gaat niet over asiel- en migratieopvang, maar om een uitzonderlijke noodsituatie waar de verschillende lidstaten van de Europese Unie zich solidair willen tonen met de Oekraïense bevolking.

Er wordt gezorgd voor een veiligheidsscreening van alle personen die zich aandienen voor opvang.

Tolken

We zoeken Hovenaars die Nederlands en Oekraïens praten (of Oekraïens en Engels of Frans) om de communicatie van de Oekraïense vluchtelingen met de medewerkers van onze sociale dienst of dienst burgerzaken te ondersteunen. Wil jij hierbij helpen ? Mail naar helpoekraine@hove.be of tel. 03 / 460 10 80.

Foto’s © Gazet van Hove.