door Carl Deconinck in palnws.be .

Een middelbare school in Tiverton, in het Verenigd Koninkrijk, heeft een opvallende beslissing genomen. Meisjes zullen er geen rokjes meer mogen dragen. Tot op heden mochten ze dat wel doen, maar vanaf volgend schooljaar wil men “een meer genderneutraal beleid” voeren. Volgens de directie droegen vele meisjes te korte rokjes.

De school maakte de beslissing, samen met enkele andere wijzigingen aan het reglement, recent bekend in een nieuwsbrief aan de ouders. Daarin staat te lezen dat “ouders tevreden zullen zijn om te horen dat het grootste deel van het schooluniform ongewijzigd blijft, met de uitzondering dat vanaf september alle studenten een broek zullen moeten dragen”.

In de lokale media valt te lezen dat ouders zich zorgen maken over de wijzigingen. Ze zouden niet gecontacteerd zijn geweest en vinden dat de verandering eenzijdig wordt opgelegd. Toch zet de school door. Volgens de directie is het “tijdrovend en frustrerend” gebleken om de regels binnen de school te handhaven. “In november hebben we de ouders geschreven over onze bezorgdheid en verwachtingen ten aanzien van rokken. In januari hebben we een aantal bijeenkomsten over rokken gehouden met alle jaargroepen, waarbij we hen adviseerden dat we zouden overstappen op een beleid waarbij alleen broeken gedragen worden, tenzij het uniformbeleid naar behoren werd nageleefd.”

Jongens mochten rokjes dragen

“Ons huidige beleid heeft het mogelijk gemaakt dat meisjes broeken dragen, wat velen al doen, en dat jongens rokken kunnen dragen als ze dat willen. Broeken standaardiseren ook hoe onze leerlingen zich kleden, zodat we ons kunnen concentreren op wat we als ons hoofddoel beschouwen : leren.”

De school meent ook dat broeken een goedkopere optie zijn. Bovendien werkt ze aan een project “om meer opties te vinden die tegemoetkomen aan de persoonlijke vraag naar kleding die duurzaam en eerlijk is geproduceerd”.

Bron : Devon Live .

Foto’s (c) Gazet van Hove.