door Wannes Neukermans in palnws.be .

In België zijn meer dan 35.000 vrouwen betrokken bij genitale verminking. Dat is een forse stijging tegenover vorige jaren en de stijging is te verklaren door de opvang van vrouwen uit landen waar vrouwelijke genitale verminking voor meer dan 90 procent wordt toegepast. Dat blijkt uit een studie in opdracht van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Ook in het Vlaams parlement wordt opgeroepen om actie te ondernemen.

File:Excision operation being performed on a Mbakwa-Manja girl.jpg
een meisjesbesnijdenis in 1940 in Afrika – foto (c) Wikipedia

Genitale verminking van vrouwen (FGM) is een schending van de mensenrechten en gendergerelateerd geweld, en kan leiden tot veel fysieke en psychologische complicaties gedurende het hele leven. Volgens Unicef hebben minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen die momenteel in 30 landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië leven een of andere vorm van genitale verminking ondergaan : clitoridectomie, excisie of infibulatie.

Gastland voor vluchtelingen

Als gastland voor meisjes en vrouwen die op de vlucht zijn voor oorlog of gendergerelateerd geweld, maakt België zich ook zorgen en is het belangrijk om het aantal getroffen personen in te schatten om onze preventie- en beheerssystemen aan te passen. Deze studie, de vierde in zijn soort sinds 2007, werd uitgevoerd door onderzoekers van GAMS België en het Waals Agentschap voor Gezondheid, Sociale Bescherming, Handicap en Gezin (AVIQ). Het is gebaseerd op een indirecte schattingsmethode met behulp van gegevens uit het bevolkingsregister en de prevalentie van VGV in de landen van herkomst.

De studie schat dat er meer dan 23.000 besneden vrouwen in België wonen en dat meer dan 12.000 minderjarige meisjes van besneden moeders het risico lopen om vrouwelijke genitale verminking te ondergaan als er geen preventiewerk wordt gedaan. In het Vlaams Gewest wonen meer dan 16.500 besneden of risicovolle meisjes en vrouwen. Dat is een stijging van 45 procent in vergelijking met 2016. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om 10.000 en in het Waals Gewest om 8.800.

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement stelde Adeline Blancquart (Vlaams Belang) hierover een vraag aan minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v). Ze vroeg de minister om concrete actie “om een halt toe te roepen aan deze barbaarse praktijken”.

Omdat je een meisje bent

Crevits “gedegouteerd”

“Ik ben gedegouteerd als ik deze cijfers zie”, reageerde minister Crevits. “Diegenen die geen inzicht hebben in wat dat met een meisje doet, moeten eens op het internet gaan kijken. Genitaal verminkt worden is afschuwelijk. Je wordt er koud van.” Crevits belooft daarom contact op te nemen met de makers van het onderzoek om inzicht te krijgen in de cijfers. Volgens haar gebeuren er wel al een aantal dingen. “Maar het is duidelijk niet genoeg, als je de evolutie van de cijfers ziet.”

Samen met het agentschap Opgroeien en de GAMS – de groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking – wil Crevits op korte termijn samenzitten. Al zegt de Vlaamse minister dat er grenzen zijn aan haar bevoegdheden. “Wij zijn bevoegd voor preventie, het reactieve is een federale bevoegdheid”, legt ze uit. “Daar is men bevoegd voor het uitspreken van de straffen. Want, laat ons wezen, dit zijn strafbare praktijken.”

Oproep aan cd&v

Blancquaert vindt het positief dat die organisaties de steun krijgen van minister Crevits. Toch kan er volgens haar meer gebeuren. “Laat ons eerlijk zijn : dergelijke praktijken gebeuren in het Midden-Oosten en in Afrika, niet in Europa”, legt ze uit. “Het is ook belangrijk dat we de oorzaak benoemen waarom dit fenomeen opduikt in Vlaanderen, namelijk de massa-immigratie. Die zorgt ervoor dat mensen uit landen waar dergelijke praktijken nog steeds courant zijn, hier bij ons in Vlaanderen terechtkomen.”

Dat Vlaanderen momenteel nog enkel bevoegd is voor preventie, geeft ook Blancquaert toe. “Er moeten dus initiatieven worden genomen met de federale collega’s. Maar u zetelt in cd&v”, richt Blancquaert zich naar Hilde Crevits. “Uw partij is ook bevoegd voor migratie.” Ze vraagt de minister om aan staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor te vragen actie te ondernemen.

Vooruit sneert naar VB

De andere fracties in het Vlaams parlement gebruikten hun tussenkomsten om hun zorgen te uiten over de evolutie van de cijfers. Bij N-VA was er vraag naar meer cijfers, terwijl Groen vooral wees op de hogere risico’s in grootsteden als Antwerpen en Hasselt. Maurits Vande Reyde (Open Vld) opperde om het preventieve luik meer aan bod te laten komen, bijvoorbeeld via de CLB’s.

Enkel Vooruit-parlementslid Hannelore Goeman kon het niet laten om naast de kwestie te reageren en gebruikte haar tussenkomst om uit te halen naar het Vlaams Belang. “Mijnheer Sintobin”, richt ze zich naar VB-parlementslid Stefaan Sintobin, “na wat er is gebeurd in de Verenigde Staten is het hoog tijd dat wij vrouwen opnieuw zeggen dat wij en niemand anders baas zijn over onze eigen buik”, verwijst ze naar de Amerikaanse abortuskwestie“U kunt in mijn partij een bondgenoot vinden in de strijd tegen genitale verminking, maar wanneer zal het Vlaams Belang een bondgenoot zijn van álle vrouwen om ook baas te zijn over hun eigen lichaam ?”

(435) Annemie Struyf over genitale verminking (genital mutilation) – YouTube .

Bron : Eigen Redactie, Belga .

Foto’s (c) Gazet van Hove .