door Redactie palnws.be .

De Universiteit van Luik omschrijft in een lessenpakket over populisme de termen ‘gelijkheid’, ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘directe democratie’ als zijnde extreemrechtse woorden. Volgens de universiteit zouden rechtse partijen daarmee een discours van diabolisering, normalisatie en banalisering hebben aangenomen.

De Universiteit van Luik biedt voor het academiejaar 2022-2023 een lessenpakket aan dat de focus legt op “populisme en extremisme binnen Europa” en geeft in de beschrijving van het pakket wat meer uitleg over populisme en de evolutie daarvan. Volgens de universiteit is het daarbij niet de bedoeling om zich te beperken tot het rechtse populisme, maar ook aandacht te schenken aan linkse vormen van populisme. Toch is het opvallend dat vooral de rechterkant wordt aangehaald in de beschrijving, waarin onder andere verwezen wordt naar termen die volgens de instelling als extreemrechts gezien moeten worden.

Nieuwe termen

Volgens de universiteit wordt populisme gekenmerkt door een tegenstelling tussen ‘het volk’ aan de ene kant en ‘de elites’ aan de andere kant. Het volk wordt daarbij voorgesteld als de meerderheid, homogeen en hardwerkend, en de elites als de minderheid, die gebruikmaakt van het volk.

Extreemrechts is volgens de universiteit dan weer een heterogene politieke familie, waarin partijen zijn verenigd die verschillen qua organisatie, positionering en politieke strategie. Toch zou er volgens de universiteit een duidelijke lijn zijn, namelijk dat ze allen hun discours bouwen op ongelijkheid, nationalisme en radicalisme.

Ook zouden rechtse partijen een omwenteling hebben gemaakt. “Sinds de jaren negentig hebben extreemrechtse partijen hun retoriek aangepast. De retoriek heeft niet langer betrekking op ras, maar op cultuur en religie”, klinkt het. Daarbij past ook een aangepaste woordenschat. “Nieuwe termen zoals ‘secularisme’, ‘gelijkheid’, ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘directe democratie’ worden in het discours gebruikt.”

Vlaams Belang en PVDA

Een ander opvallend element is op te merken in de oplijsting van de vakken die gegeven zullen worden in het pakket. Zo zal in module 1 vooral de focus gelegd worden op verschillende populistische tendensen die de laatste eeuwen in Europa de kop op hebben gestoken. Module 2 gaat dan weer over concrete partijen en bewegingen. Daarbij zal men het eerst hebben over “het Vlaams Belang en extremisme in België”. Daarna zal men zich de vraag stellen “of de PTB/PVDA een populistische partij is”.

PVDA-afvaardiging

Bron :  Universiteit Luik .

Foto’s (c) Gazet van Hove.