door Anton Schelfaut in palnws.be .

De voorbije tien jaar zijn minstens 160 kunstwerken uit de collectie van de Vlaamse overheid verdwenen. Dat bleek woensdag uit cijfers die Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) opvroeg bij Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). “Dit is een hele pijnlijke zaak voor de gemeenschap en het kabinet-Jambon”, benadrukt Brusselmans vrijdag in De Ochtend op Radio 1.

De Vlaamse overheid is eigenaar van een kunstcollectie die om en bij de 27.000 stukken telt. Althans, dat blijkt uit de cijfers van bevoegd minister Jan Jambon (N-VA). Op de website van het departement zelf wordt echter gewag gemaakt van 18.000 werken. “Weten ze zelf eigenlijk wel wat er allemaal in die collectie zit ?”, vraagt Brusselmans zich af in De Ochtend op Radio 1.

De manier waarop de overheid de collectie beheert, is niet onbesproken. Zo bleek uit een rapport van het Rekenhof in 2018 dat maar liefst 2.300 kunstwerken verdwenen waren. “Dat is waanzinnig”, oordeelt Brusselmans.

Gebrek aan urgentie

Wat Brusselmans vooral stoort, is het gebrek aan urgentie op het kabinet-Jambon. “Hij geeft die cijfers mee en verder gebeurt er niets”, hekelt hij. “Alsof het de normaalste zaak is dat 160 werken van de Vlaamse overheid – en dus van de Vlaamse belastingbetaler – verdwenen zijn.”

Verder wijst het Vlaams Parlementslid erop dat het aantal controles is afgenomen, ondanks het feit dat er heel wat werken zijn bijgekomen. “In 2019 zijn iets meer dan 550 controles uitgevoerd. Dit jaar zijn er dat 71. Zo ga je er nooit geraken.”

Bovendien zijn er heel wat werken die slecht worden bewaard. “33 procent van de werken die de afgelopen drie jaar werden gecontroleerd, zijn ofwel kwijt, ofwel in slechte (18 procent) tot zeer slechte (9 procent) staat”, weet Brusselmans. “Dat kost de samenleving heel veel geld. We verliezen echt ons kunstpatrimonium.”

Inventarisering

Brusselmans schuift enkele concrete oplossingen naar voren om deze problematiek aan te pakken. Eerst en vooral pleit hij voor een inventarisering van de volledige collectie. Ook de controles moeten structureel worden verhoogd. “Met 550 controles per jaar zou het 25 jaar duren om heel de collectie te controleren. We moeten het aantal controles minstens naar 1.000 of zelfs 2.000 opkrikken.”

Daarnaast wil de Vlaams Belanger de inbewaringgeving van kunstwerken aan kabinetten en ambassades stopzetten. “Het is heel moeilijk om die kunstwerken te controleren en om erover te waken dat ze goed behandeld worden”, besluit hij. “Wat heeft de Vlaamse gemeenschap aan een schilderij dat hangt te verrotten op het kabinet van een of andere minister ?”

Bron : Radio 1 .

Foto’s (c) Gazet van Hove.