door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

In de reeks Zomerspraakmakers laat de krant De Morgen haar opiniemakers “een brandende kwestie aan een gastauteur naar keuze” voorleggen. Klimaatwetenschapper Valerie Trouet mocht de spits afbijten met een vraag aan KU Leuven-rector Luc Sels over de “onophoudelijke, onoverkomelijke opeenstapeling aan vooroordelen, op elke trede van de academische carrièreladder, die vrouwen en minderheden ervan weerhoudt om als gelijkwaardige wetenschappers en leiders gezien te worden”.

Ter herinnering : Sels waarschuwde in september van vorig jaar nog voor de “uitwassen van de woke-beweging”, al nuanceerde hij die uitspraken al snel door te stellen dat hij de woke-beweging vooral tegen zichzelf wilde beschermen.

De krampachtige reactie op het recente gastcollege van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en het antwoord op de vraag van Trouet doen uitschijnen dat Sels misschien wat woker is dan hij zelf beseft. Zo reageert hij bijvoorbeeld door te stellen dat “gender ruimer gaat dan man en vrouw”. “Het gaat ook om kansen van intersekse personen, personen die zich zien als non-binair of van wie genderidentiteit verschilt van hun juridisch geslacht”, aldus Sels. Ook gaf de rector aan dat er in het diversiteitsbeleid van de universiteit veel aandacht is voor de woke-doctrine van intersectionaliteit.

Mannen- en vrouwenrichtingen

Opvallend is dat Sels de scherpe opdeling tussen typische vrouwen- en mannenrichtingen in het universitair onderwijs “zorgwekkend” noemt. Als voorbeeld geeft hij de opleidingen logopedische en audiologische wetenschappen (meer dan 95 procent vrouwen) en informatica en industriële wetenschappen (meer dan 90 procent mannen).

Zijn de verschillen tussen deze richtingen het resultaat van wat Trouet een “onophoudelijke, onoverkomelijke opeenstapeling aan vooroordelen” noemt ? Of heeft dit meer te maken met de biologische affiniteit van de verschillende geslachten ? Hoewel de laatste vraag stellen tegenwoordig al als ketterij bestempeld wordt, zijn er toch voorbeelden uit de echte, niet-universitaire wereld die die daarop lijken te wijzen. Eén voorbeeld : de Scandinavische landen – en specifiek Zweden – zijn jarenlang voortrekkers van het feminisme en gendergelijkheid. Ondanks dit beleid is er in Zweden net meer en niet minder genderongelijkheid ontstaan in typische mannen- (bouwvakkers) en vrouwenberoepen (verpleegsters).

verpleegsters

Foto’s (c) Gazet van Hove.