door Anton Schelfaut in palnws.be .

VRT-journalist Tim Pauwels: "Marc Van Ranst is er perfect in geslaagd de media te manipuleren"
foto (c) VTM, viroloog Marc Van Ranst in de studio van VTM Nieuws, schermafbeelding

Volgens VRT-journalist Luc Pauwels (56) is viroloog Marc Van Ranst er tijdens de coronacrisis perfect in geslaagd om de media te manipuleren. Dat zegt hij in een interview met Humo“Zijn strategie heeft fantastisch gewerkt”, oordeelt Pauwels.

Pauwels erkent dat de media tijdens de coronacrisis mensen zijn kwijtgeraakt. “We waren niet kritisch genoeg”, betreurt hij. “Dat is de belangrijkste fout die we blijven maken.”

Daarbij verwijst hij naar een studie van politicoloog Stefaan Walgrave, die in het eerste coronajaar de journaals van de VRT en VTM heeft doorgelicht. “Twee derde van de berichtgeving ging over corona. We zaten in een tunnelvisie, één frame domineerde en er kwamen te weinig diverse stemmen aan bod. ‘Voor even leek het nieuws op dat van Rusland of China’, concludeerde hij.”

Mediamanipulatie

Verder wijst Pauwels erop dat viroloog Marc Van Ranst perfect wist hoe hij de media kon sturen en manipuleren. “Een jaar voor de uitbraak van de pandemie legde hij op een wetenschappelijke bijeenkomst in Londen zijn communicatiestrategie bij een gezondheidscrisis uit. ‘Wees overal present in de media’, zei hij. ‘Je sluit een akkoord met hen dat je alles zult vertellen en altijd je telefoon opneemt. Dan kun je het hele veld bestrijken en gaan ze niet naar alternatieve stemmen zoeken.’ Die strategie heeft fantastisch gewerkt”, meent de VRT-journalist.

“Toen de aandacht verslapte, maakte hij zich buitengewoon kwaad over de voorkeursbehandeling van voetballers, die wekelijks werden getest maar elkaar knuffelden na elke goal”, vervolgt Pauwels. “Zo haalde hij opnieuw de voorpagina’s. In Londen gaf hij dat voorbeeld al, een jaar eerder ! Tijdens de Mexicaanse griep van 2009 had hij dezelfde truc toegepast.”

Toch hebben de media volgens Pauwels te weinig geleerd uit hun fouten in de coronaberichtgeving. “We hebben de vierde golf aangepakt zoals de eerste”, besluit hij. “En de voorbije weken vlogen we allemaal op de oorlog in Oekraïne, alsof er geen ander nieuws meer was. We bezondigen ons te vaak aan een overdadige focus op één thema.”

Bron : Humo .

Foto’s (c) Gazet van Hove.