door Anton Schelfaut in palnws.be .

Meer dan een op de vier gedetineerden in de Belgische gevangenissen heeft geen verblijfsrecht in België. In absolute cijfers gaat het om 3.344 op 11.330 gedetineerden. Dat blijkt onder meer uit het antwoord van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman. Die laatste pleit ervoor om meer gedetineerden hun straf te laten uitzitten in hun land van herkomst.

File:Antwerpen Begijnenstraat 40-42 - 37825 - onroerenderfgoed.jpg
de gevangenis van Antwerpen in de Begijnenstraat – foto (c) Wikipedia/ Kris Vandevorst

3.344 van de 11.330 gedetineerden in de Belgische gevangenissen (25 procent) heeft geen wettige papieren. De cijfers blijven stabiel ten opzichte van vorig jaar : toen waren dat er 3.246. Ook tien jaar geleden bedroeg dat aantal al 3.300. Het gaat vooral om Marokkanen, Algerijnen, Albanezen, Nederlanders, Roemenen en Fransen. Ze kunnen zowel veroordeeld zijn als onder een aanhoudingsmandaat staan.

De meest voorkomende misdrijven zijn diefstal en drugsdelicten. ‘Andere’ inbreuken, zoals de intrekking van een voorwaardelijke invrijheidsstelling omdat gedetineerden hun voorwaarden niet naleven, vervolledigen de top drie. Slagen en verwondingen en verkeersmisdrijven staan op de vierde en vijfde plaats, gevolgd door moord, poging tot moord en andere seksuele delicten. Financiële misdrijven en terrorisme zijn, met respectievelijk 74 en 29 inbreuken, eerder zeldzaam.

Tomas Roggeman

Land van herkomst

N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman wil dat gedetineerden zonder verblijfsrecht in België hun straf uitzitten in het land van herkomst. “Op die manier worden er plekken vrijgemaakt voor een krachtdadig strafbeleid”, schrijft hij op Facebook.

In de eerste 11 maanden van dit jaar heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 1.267 gedetineerden teruggestuurd naar hun land van herkomst. In 2021 waren dat er 1.299, of 150 meer dan het jaar voordien. 766 van hen werden rechtstreeks vanuit de gevangenis teruggestuurd.

Bron : De Standaard .

Foto’s (c) Gazet van Hove & Wikipedia.