HOVE

Tijdens de laatste gemeenteraad van december 2022 was er even een klein half uurtje wat politieke opschudding ...

Bij de bespreking van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 kwam schepen van openbare werken Koen Volckaerts (N-VA) na de twee opmerkingen van de oppositiefracties ook aan het woord. De heer Volckaerts stelde : “ik heb een zwaar probleem met het meerjarenplan. Ik wil het een maand uitstellen. We moeten de investeringen op lange termijn bekijken. De personeelsuitgaven bedragen nu reeds 50%. Een aantal posities moeten nog worden ingevuld. Ik denk dat er nog mogelijkheden zijn om erover na te denken. De personeelskosten gaan nog stijgen. De extra funderingswerken aan de academie zullen 435.000 euro kosten. Ik wil hier onthouding stemmen. Het punt een maand uitstellen, zodat we enkele bijsturingen kunnen doen. Onze personeelskost wordt een tijdbom voor onze gemeentefinanciën”.

gaat het meerjarenplan 2020-2025 financieel ontsporen ?

Politiek theater

Hierna schorste huidig burgemeester Bart Van Couwenberghe (N-VA) onmiddellijk de zitting voor 10 minuten. Druk politiek overleg binnen de meerderheid van N-VA en Fan van Hove (CD&V, O-VLD). We hoorden burgemeester Van Couwenberghe zijn ‘dissidente’ schepen afdreigen met als “hij niet in de rij zal lopen, hij zijn schepenmandaat kan vergeten. Hij komt ook niet naar de politieke vergaderingen”. Schepen Volckaerts werd zeker een kwartier apart genomen door schepen van Financiën Wim Bollaert (Fan van Hove) voor politiek overleg. Ondertussen was de oppositie samen het spektakel van op de achtergrond aan het gade slaan. Enkele dames van pH7 lieten het niet aan hun hart komen en bleven op hun plaats lekker samen babbelen (over deze crisis ? hun volgende reis ? hun nieuwe mantel ?). Op de publiekstribune zaten de enkele toeschouwers op de eerste rij een (mogelijk) politiek conflict gade te slaan. De jonge N-VA-fractieleider Lenn De Cleene was niet opgezet met het interne gekrakeel.

De oorspronkelijke 10-minuten schorsing van de burgemeester werden snel een klein half uurtje. Dan ging de meerderheid terug op hun plaats zitten en de oppositie volgde. Benieuwd hoe de stemming zou aflopen ? Gemeenteraadsvoorzitter Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) ging over tot de stemming bij handopsteken; de meerderheid was terug hersteld en keurde het punt met 10 raadsleden goed tegen de gezamenlijke oppositie van 9 raadsleden die tegenstemden. Schepen Koen Volckaerts liep terug in de pas van de N-VA-partijlijn en de bestuursmeerderheid. Na deze gemeenteraad was er nog een kleine receptie voor eindejaar. Schepen Volckaerts was er niet op aanwezig.

Koen Volckaerts legt de eed af als schepen

Verstrekkende gevolgen van dissidentie

De bestuursmeerderheid is in Hove vrij krap, 10 tegen 9. Ieder lid van de meerderheid kan bij wijze van spreken de meerderheid in moeilijkheden brengen door zich te onthouden of tegen te stemmen : bij staking van stemmen 9 tegen 9 en 1 onthouding is het voorliggende agendapunt verworpen.

We kwamen te weten dat er begin maart e.k. terug een begrotingscontrole komt om de financiële invloeden op het meerjarenplan 2020-2025 extra te onderzoeken en strikt op te volgen. Moest de heer Volckaerts zijn wil hebben doorgevoerd en toch onthouding hebben gestemd, dan waren verschillende investeringen van de bestuursmeerderheid niet kunnen doorgaan. En was de politieke situatie in Hove erg uitzichtloos.

Deze crisis toonde ook aan dat het binnen de N-VA Hove “niet allemaal van een leien dakje loop”. Tussen de huidige burgemeester Van Couwenberghe en zijn partijgenoot en voorganger Volckaerts zit het al een tijdje mis. De vraag is of de heer Volckaerts bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 nog verkiezingskandidaat zal zijn voor zijn partij ? Of komt hij op met een andere formatie ? Of komt hij niet meer op ? …

Volckaerts (zittend) krijgt scherpe opmerkingen van burgemeester Van Couwenberghe

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was de heer Volckaerts stemmenkampioen voor zijn partij; hij behaalde 625 voorkeurstemmen tegen 264 voorkeurstemmen voor huidig burgemeester Van Couwenberghe. Als de N-VA Hove niet snel die (meerdere) interne twistpunten zal oplossen, kan ze er voor 2024 een kruis over maken. Als Koen Volckaerts in 2024 niet aan boord blijft van de N-VA Hove, kunnen anderen zich misschien al opmaken voor het ambt van burgemeester. Een verdeelde partij staat steeds op verlies. Veel werk voor de boeg voor fractieleider en lokaal partijvoorzitter Lenn De Cleene. Hij kan alvast veel advies gaan vragen aan zijn baas, ‘grote manitou’ Bart De Wever op het Schoon Verdiep in Antwerpen. Lenn werkt er voor de N-VA-fractie van de Antwerpse gemeenteraad. Binnenkort is Hove nog een Antwerps district … Scholl !

ex-burgemeester Volckaerts in betere tijden

Foto’s © Gazet van Hove – cover : intern politiek overleg bij de N-VA.