door Wannes Neukermans in palnws.be .

Het Verenigd Koninkrijk is van plan om meer dan honderd M113-pantserinfanterievoertuigen over te kopen van het Belgische bedrijf OIP Land Systems. Dat privaat bedrijf kocht enkele jaren eerder een heel aantal houwitsers, M113’s een ander militair materieel dat het Belgisch leger voor een peulschil van de hand deed.

Westerse landen blijven hun best doen om Oekraïne te bewapen met zware tanks, infanterievoertuigen en ander zwaar militair materieel. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk al meer dan twintig M109 pantserhouwitsers gekocht van het Belgische OIP Land Systems. België was niet in staat om die voertuigen terug te kopen om ze aan Oekraïne te leveren, want de vraagprijs was het tienvoudige van het bedrag dat de overheid er zeven jaar geleden voor kreeg. Omdat België het niet kan doen, besloten de Britten om de houwitsers over te kopen.

Nieuwe bestelling

Het leger van het Verenigd Koninkrijk heeft nog een bestelling geplaatst van meer dan honderd pantserinfanterievoertuigen van het type M113 bij het Belgische bedrijf. 46 van die voertuigen zijn eind december al geleverd aan de Oekraïense strijdkrachten en de aankoop van 85 extra M113’s is voor de nabije toekomst gepland.

Vanuit het Westen zijn er intussen al meer dan 550 tanks, meer dan 400 infanterievoertuigen, meer dan 1.450 gepantserde personenwagens, een kleine 1.000 voertuigen die bestand zijn tegen mijnen, meer dan 2.200 bewapende gepantserde personenwagens, meer dan 750 artilleriesystemen en meer dan 100 raketwerpers geleverd of onderweg naar het Oekraïense leger.

Het Belgisch leger zelf heeft besloten om tachtig gepantserde 4×4-wagens te leveren en heeft eind december al voor “een aantal” onbemande verkenningsdrones gezorgd. Bovendien zijn er ook tien onderwaterdrones onderweg naar de Oekraïense strijdkrachten. In totaal heeft België al meer dan 200 miljoen euro steun gegeven sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro aan militaire en 76,7 miljoen euro aan civiele steun. Onlangs raakte ook bekend dat België via B-FAST 3.000 ton strooizout naar Oekraïne zou sturen. Dat moet er dienen om de wegen ijsvrij te maken in de wintermaanden. Ter vergelijk : Vlaanderen – met een veel kleinere oppervlakte en minder winterse temperaturen – verbruikt gemiddeld 40.000 ton strooizout per winter.

File:Pantserrupsvoertuig YPR-765.jpg
YPR-765 pantservoertuig – foto (c) Wikipedia

Denis Ducarme

Intussen is Kamerlid Denis Ducarme (MR) een bezoek gaan brengen aan aan OIP Land Systems. Daardoor raakte bekend dat het bedrijf ook nog een groot aantal YPR-765-panservoertuigen heeft. Dat zijn lichtere infanteriegevechtsvoertuigen en zijn uitgerust met 25mm-kanonnnen.

Het Belgisch leger heeft er daar nog geen van gekocht en of de federale regering dat nog van plan is, is onduidelijk. Met het bezoek probeert het MR-Kamerlid zijn collega’s in de federale regering te overtuigen om dat toch te doen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.