Gemeentebestuur kwaad op Kerkraad St-Jozef
In de Vredewijk is wat opschudding ontstaan omdat de kerkraad van de Sint-Jozefparochie een bouwgrond aan de Jan-Frans Gellyncklaan heeft verkocht aan een projectontwikkelaar. De gemeente had interesse om op dat stuk grond een project met sociale woningen te realiseren. Na voldoende discussie tussen allerlei groepen, verkocht de kerkraad de betreffende grond aan de hoogste bieder.
De verstandhouding tussen het gemeentebestuur en de kerkraad was al een tijdje gespannen rond de discussie over de bouw van een nieuwe kerktoren aan de Sint-Jozefkerk. De parochie kreeg daarvoor al een klok van het polderdorpje Oorderen dat in 1965 volledig van de kaart verdween voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.
Vraag naar nieuw “Gemeenschapscentrum” groeit
Sedert het parochiecentrum “Prinsenhof” aan de Kapelstraat acht jaar geleden de deuren sloot en er op deze gronden een commercieel verkoopscentrum met bijhordende appartementen kwam, is er in het Hovese gemeenschapsleven nood aan een nieuw ontmoetingscentrum in de dorpskom. Vele Hovenaars missen een ontmoetingscentrum. In het voormalige Prinsenhof kon iedereen terecht. Er was een ruime feestzaal en ontmoetingsruimte, in de caféruimte stonden biljarttafels en verschillende Hovese verenigingen hadden hun maatschappelijke zetel en vergaderruimte in het pand. Vandaag is het aantal Hovese herbergen in het gemeentecentrum nog op één hand te tellen. In het nabijgelegen Cultureel centrum “De Markgraaf” kan men niet terecht om iets te drinken of een lichte maaltijd te eten. Er vinden enkel “droge” en ernstige voordrachten plaats.
Om de oprichting van een nieuw gemeenschapscentrum te bevorderen werd de nieuwe vereniging “De Hoveling” opgericht. Men wil alle betrokken instanties, gemeentebestuur, middenstand, kerk, verenigingen en Hovenaars, samenbrengen om tot een oplossing voor Hove-centrum te komen. Tot de oprichters van “De Hoveling” behoren Hilde Broothaers (krantenwinkel), Louis Lemeire (ex-schepen), Dries Roels (drukker), Jef Vangenechten (apotheker), Alida Huybrechts (zelfstandige), Theo Nuyts (dorpskrant) en Frans Sermeus (KWB). De oprichters stellen dat er in Hove al een jeugdontmoetingscentrum werd gebouwd voor 1,3 miljoen euro en dat nu de Hovese verenigingen ook iets mogen krijgen. Het gemeentebestuur gaat deze vraag onderzoeken.
Brandweerbijdrage periode 2002-2009 in stijgende lijn
De aansluiting bij een verplichte brandweerpost kost een gemeente de nodige gelden. In het jaar 2002 betaalde Hove hiervoor 125.384 euro, een jaar later was dit bedrag al gestegen tot 129.994 euro en in 2004 betaalde de gemeente 140.803 euro.
Vanaf 2005 zijn er nog geen definitieve bedragen gekend omdat de afrekeningen nog niet gebeurd zijn.
Voor 2005 werd er reeds 97.495 euro betaald (37.000 euro vastgelegd in begroting), voor 2006 werd er reeds 105.602 euro betaald (36.302 euro vastgelegd in begroting), voor 2007 werd reeds 100.851 euro betaald (48.570 euro vastgelegd in begroting). Voor 2008 werd nog niets betaald, er is een begrotingskrediet voorzien van 156.893 euro. Voor het nieuwe jaar 2009 werd een begrotingskrediet van 163.450 euro voorzien.
Allerlei vergoedingen
– Voor de gemeentelijke Kunstacademie wordt vanaf januari 2009 het uurloon van de vergoeding van de modellen vastgelegd op 7,35 euro voor gekleed poseren en op 13,60 euro voor naakt poseren.
– Met télécom-operator Mobistar werd er een huurovereenkomst afgesloten voor een extra zendmast met bijhorigheden gelegen aan de voetbalterreinen van Hove Sport aan de Leon Dumortierstraat. De bijkomende huurprijs bedraagt 800 euro per jaar.
– Aan de erkende Hovese sportverenigingen werd in totaal een bedrag van 13.611 euro uitbetaald. Het grootste bedrag ging naar Hove Korfbal Club (1.922 euro) gevolgd door Fuji Yama (1.486 euro), Kon. Hove Sport (1.181 euro), Tafeltennisclub Sporting Hove (984 euro), S.K. De Vrede (984 euro). F.C. Eendracht kreeg het kleinste bedrag (108 euro).
Luc Van den Weygaert – 14 januari 2009