Begin december vond “het feest van het schaap” plaats. Traditiegetrouw worden n.a.v. het islamitisch offerfeest tienduizenden schapen ritueel geslacht. In Hove werd er op een boerderij aan de Boshoekstraat een tijdelijke slachtvloer ingericht. De politie was er aanwezig om “alles in goede banen te leiden”. In deze anders rustige natuuromgeving was het er een drukte van jewelste met zelfs speciaal éénrichtingsverkeer.

De dierenrechtenorganisatie GAIA deed naar aanleiding van het islamitische Offerfeest een onderzoek in 73 Vlaamse gemeenten en stelde een meldpunt op waar mensen terecht konden met klachten over illegale thuisslachtingen. ”We vragen de mensen om rituele thuisslachtingen van schapen te melden bij de lokale politie én bij ons”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het verleden en onze steekproef leren ons dat niet alle politiediensten gevolg geven aan een klacht over een illegale thuisslachting. We zullen bij de politie aandringen om op te treden wanneer we een klacht binnenkrijgen”.
GAIA hield een steekproef om na te gaan welke maatregelen worden getroffen om de wet na te leven. De wet bepaalt dat rituele slachtingen uitsluitend in een erkend slachthuis of tijdelijk erkende slachtinrichting zijn toegelaten. Rituele thuisslachtingen zijn verboden. Schapen die ritueel geslacht worden nadat hun hals werd overgesneden blijven nog tot twee minuten bij bewustzijn. De Wet op het Dierenwelzijn stelt dat dieren verdoofd moeten worden vooraleer ze geslacht worden. Voor het ritueel slachten wordt hier echter een uitzondering gemaakt.

Recent werd een wetsvoorstel ingediend om de Wet op het Dierenwelzijn te wijzigen zodat rituele slachtingen in de toekomst verboden zijn. In Oostenrijk, Denemarken, Estland en Finland zijn rituele slachtingen al verboden.

P1030671

Hove kreeg negatief rapport

De dierenrechtenorganisatie GAIA klasseerde de gemeente Hove onder in “categorie 3”, dit wil zeggen dat er onvoldoende communicatie naar de bevolking is rond het evenement, er wordt niets gedaan om alternatieve giften te bevorderen rond het offerfeest en soms ontbreekt de mededeling dat thuisslachtingen verboden zijn.

Dit rapport werd besproken op de laatste Hovese gemeenteraad. Schepen Hilde Van Driessche (Groen!) verdedigde het gemeentebeleid en stelde “dat er aan alle wettelijke regels voldaan werd. Er was permanent een dierenarts aanwezig en iemand van de milieudienst, de messen waren vlijmscherp en het bloed werd goed opgevangen. In Hove wonen weinig moslims want voor de gemeente bestelde men slechts twee schapen. De meeste aanwezige moslims kwamen uit Antwerpen, Boom en Brussel. Er werden in totaal een 300-tal dieren geslacht en dit vormt een aanzienlijk inkomen van de betrokken landbouwer waar de tijdelijke slachtvloer werd ingericht”.

Verdere info: www.gaia.be .