Alles begon toen Ria en Herman Longin-Coppens uit Mortsel-Dorp eind jaren 80 van vorige eeuw een kindje uit een ontwikkelingsland financieel wilden adopteerden via Plan International. Op een reis in Sri-Lanka zagen ze dat het geïnvesteerde geld goed besteed werd. Ria wou wel een kindje uit Afrika, omdat in haar kindertijd een negerpop haar lieveling was.
In 1994 deden zij een aanvraag bij Plan International en kregen een foto van een meisje uit Oeganda. Roy, toen negen jaar oud, ziek en afkomstig uit een armzalige sloppenwijk. Roy werd hun “pleegdochter” en ze stuurden jaarlijks brieven naar Oeganda. Roy kent geen Engels en haar antwoorden worden vertaald door een plaatselijke vrijwilliger.
Thuis leerden Ria en Herman ondertussen Nicole kennen die voor vijf jaar als vrijwilligster ging werken in Oeganda. Zij onderhield hen op geregelde tijdstippen over de toestand in het Afrikaanse land. In 1999 maakten Ria en Herman een korte reis naar Oeganda om hun “dochter” eens te ontmoeten. De ontmoeting was ontroerend. Ze gingen zeker terug. Terug thuis vertelden ze aan vrienden en kennissen wat voor armoede ze er allemaal gezien hadden. Al gauw kregen ze wat sponsorgelden bijéén om ter plaatse nog projecten op te zetten. Er volgden nog reizen naar Oeganda met steeds meer hulpgoederen mee in hun persoonlijke bagage. Ze steunden een verzorgingstehuis voor jonge moeders, een naaiatelier, scholen, een weeshuis.
Een eigen schoolgebouw
Na het intensief inzamelen van sponsorgelden vnl. via Brandt Food in Hove, waar Ria werkt en via Hermes Rijwielen uit Mortsel-Dorp besloten ze om over te gaan tot een groot project : de bouw van een technische school in het plaatsje Nantumba (in het Oegandese binnenland op 180 km van de hoofdstad Kampala). Het is een school die zeven leerjaren zal tellen. In Oeganda gaan de leerlingen niet zo regelmatig naar school als bij ons wegens de grote afstanden, natuurelementen, ontbrekend transport, enz … De gemiddelde startleeftijd van de leerlingen is 15 jaar.
Via allerlei sponsoracties waar Meta Brandt, zaakvoerster van de gelijknamige voedingszaak op het Sint-Laureysplein in Hove, enthousiast aan deelneemt kwam men tot een aardig bedrag om de school volledig materieel uit te bouwen.
In februari 2008 kregen ze de steun van de Sint-Lutgardisschool om de opbrengst van hun vastenactie volledig te gebruiken voor het Ugandaproject. Met dit geld kon in de zomer van 2008 gestart worden met de binnenbepleistering van de school.
Eind augustus jl. werd dan de eerste volledige klas ingericht. Dit wordt een naaiatelier.
Met de opbrengst van de Brunch die Brandtfood ieder jaar organiseert tijdens de Hovese Zomerendfeesten kon men een waterpomp betalen, ten voordele van het hele dorp en de opvang van regenwater ten behoeve van de sanitaire installaties.
Ondertussen werkt de school en volgen er vele tientallen Oegandezen les. Met het bijééngebrachte sponsorgeld betaalt men één voltijdse lerares. Binnenkort een tweede.
Er staan nog vele acties op stapel om rond deze school een echte leefgemeenschap te bouwen. In de toekomst denkt men aan een administratief gebouw om alle papieren voor het hele dorp in orde te brengen alsook de bouw van een volledig elektriciteitsnet voor het hele dorp en een gemeenschapscentrum. Hiervoor is nog veel geld nodig. Mensen die dit project een financieel duwtje willen geven kunnen een vrij gekozen bedrag overschrijven op rekening 733-0360093-59 van Uganda-project. Op de infoborden aan de kassa’s van Brandt Food in Hove informeert men dagelijks uitgebreid met foto’s over de laatste stand van zaken rond het project.
Verdere info op http://www.ugandaproject.be , e-post: loncop04@yahoo.com , tel. 03 / 455.37.81.