De distributienetbeheerders van gas en elektriciteit willen sleutelen aan hun financiering en zoeken extra kapitaal. Een heel plan waarmee uiteraard ook al de gemeenteraden geconfronteerd (zullen) worden.
Ten eerste is er sprake van het uitgeven van obligaties voor particuliere beleggers in 2010, waarvan de concrete modaliteiten later nog moeten bepaald worden. Ten tweede komt er een statutenwijziging voor de distributienetbeheerders die moet toelaten extra kapitaal binnen te halen.
De voornaamste wijziging zou het introduceren zijn van de zogenaamde winstbewijzen E. Deze winstbewijzen zouden gelden voor nieuwe door de vennoten ingebrachte kapitalen, geen stemrecht opleveren en er zou geen verplichting tot inschrijving door de vennoten zijn. De creatie van deze aparte winstbewijzen zou, aldus de distributienetbeheerders, de neutraliteit van de bestaande aandelen garanderen, ook als niet alle aandeelhouders inschrijven.
Wat echter niet gegarandeerd blijft, is de winst die de vennoten halen. De financieringsbehoeften zijn immers hoofdzakelijk gericht op de voortzetting van de huidige activiteiten en de startkosten van de “slimme meters” (zonder rekening te houden met nog te beslissen investeringen) en zullen voor zover we zien geen extra opbrengsten opleveren. We mogen er dus vanuit gaan dat die opbrengsten moeten verdeeld worden over meer aandelen/ winstbewijzen, wat dus minder opbrengst betekent voor de nu al bestaande aandelen. Alhoewel de inschrijving op de winstbewijzen E dus niet verplicht is, lijken de distributienetbeheerders hiermee de vennoten voor het blok te zetten : als ze niet investeren in de winstbewijzen E, dan zal hun totale opbrengst dalen. Als ze dat wel doen, dan zal hun totale opbrengst niet dalen, maar ook niet stijgen.
Die statutenwijziging staat deze maand op de agenda van heel wat Vlaamse gemeenteraden. We volgen dit dossier voor u op.