Cannabis blijft de meest populairste drug bij jongeren. Dit blijkt uit het recentste Nationaal Drugrapport.
Vorig schooljaar gaf bijna 8% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar aan recent cannabis te hebben gebruikt. Bijna 3% gebruikt wekelijks en daarbij zijn veel meer jongens dan meisjes.
In maart 2009 werden 2.630 jongeren tussen 12 en 17 ondervraagd in de Belgische scholen. Er werd ook gepeild naar het cannabisgebruik. Meer dan een op vier geeft toe al cannabis te hebben geprobeerd. Jongeren beginnen al vanaf hun twaalf jaar met cannabis, en bij 16-jarigen is het gebruik het hoogst. Veertien procent van hen is gebruiker. Tegenover vorig onderzoek in 2007 is de frequentie van het cannabisgebruik fors gestegen. Per week gaven de jongeren toen aan dat ze gemiddeld 5,5 keer cannabis gebruikten. Nu is dat bijna het dubbele : 10,1 keer.
De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) zegt dat cannabisgebruik op vrij jonge leeftijd onrustwekkend is. De hersenen zijn op die leeftijd nog volop in ontwikkeling en de jongeren zelf zitten in een psychisch kwetsbare periode. Geen cannabis voor de leeftijd van 18 jaar is dan ook de boodschap, aldus deze eerbiedwaardige vereniging.
Na cannabis zijn ecstasy en amfetamines de meest gebruikte drugs bij jongeren.
De illegale kweek van cannabis blijkt de jongste jaren sterk te zijn toegenomen. In 2003 werden er 35 cannabisplantages ontdekt, in 2006 niet minder dan 666.
Lage gebruikersdrempel
Drugs worden vaak gebanaliseerd. Het gebruik wordt gerelativeerd en de gezondheidsrisico’s worden weggemoffeld. Ook het gevoel dat ‘iedereen’ het doet, heeft een drempelverlagende werking. Jongeren spiegelen zich dikwijls aan hun (pop)idolen die vaak ook drugs gebruiken. Door het onverantwoord voorbeeldgedrag van die iconen worden jongeren ook meer aangezet tot druggebruik.
De problematische consumptie van drugs
– De consumptie van bepaalde illegale drugs is bijzonder problematisch. De dagelijkse consumptie van cannabis en de consumptie van heroïne, cocaïne en inspuitbare drugs zijn hier slechts enkele voorbeelden van.
– De uitgaanswereld (op muziekfestivals en in discotheken) is één van de milieus waar veelvuldig druggebruik wordt vastgesteld. Ter illustratie : 1,1% van al de personen die in 2008 op festivals in de Franse Gemeenschap werden ondervraagd, beweerden in de loop van de voorgaande maand drugs te hebben ingespoten.
– In 2008 hebben spuitenruil programma’s gemeld dat heroïne en cocaïne de meest gebruikte inspuitbare drugs waren en dat de consumptie van meerdere verschillende drugs een wijd verspreide praktijk bleek.
– In het kader van het Actieprogramma voor verkeersveiligheid heeft de politie tijdens de verkeerscontroles bloedstalen genomen als de resultaten van de standaard fysieke tests en urineanalyses positief bleken. In 2008 is 82,8% van de bloestalen positief gebleken voor illegale drugs. De meest vastgestelde substantie was cannabis (aanwezig in ongeveer 50% van de stalen), gevolgd door amfetamines.
Is er een verband tussen cannabis en psychose ?
Cannabis wordt niet alleen in verband gebracht met geheugenstoornissen, concentratieproblemen, verlies van motivatie en isolement. Het actieve bestanddeel tetrahydrocannabinol (THC) kan ook zware angstgevoelens veroorzaken.
Een psychose is een psychische aandoening die onder andere wordt gekenmerkt door een verstoring van het contact met de werkelijkheid als gevolg van irreële gedachten (waanideeën), waarnemingen (hallucinaties), wanen (bijvoorbeeld stemmen horen) en afwijkend individueel en sociaal gedrag.
Er is geen afdoende bewijs dat cannabis tot een langdurige psychose kan leiden.
Wat onderzoek wel aantoont, is dat cannabisgebruik de ontwikkeling van psychotische stoornissen kan versnellen bij mensen die hiervoor een zekere kwetsbaarheid bezitten. Bovendien kan cannabisgebruik het verloop van een reeds aanwezige psychotische stoornis verergeren. Ook is bij mensen die een psychose gehad hebben, de kans op terugval groot, als zij weer cannabis gaan gebruiken.
Soms kan cannabis bij mensen die geen psychotisch verleden en geen aanleg voor een psychose hebben, een tijdelijke acute cannabispsychose veroorzaken.
Tijdens een acute psychose kan men ernstig verward raken, last krijgen van hallucinaties, angst en opwinding. Deze toestand komt niet vaak voor en is bijna altijd het gevolg van inname van grote hoeveelheden cannabis, vaak door het eten van space-cake. Ook een eerste gebruik van cannabis en polydruggebruik (het combineren van verschillende drugs) lokken zo’n psychose gemakkelijker uit.
De verschijnselen van een acute psychose zijn niet blijvend en verdwijnen snel. In de meeste gevallen treedt er herstel op zodra het lichaam voldoende tetrahydrocannabinol (THC) heeft uitgescheiden.
Zoals voor alle psychoactieve middelen geldt ook voor cannabis dat mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychosen extra gevoelig zijn voor een dergelijke acute psychose.
Mensen met psychologische problemen en personen met een psychotische aanleg kunnen dus beter geen cannabis gebruiken. De kans dat cannabis een psychose opwekt of een terugval veroorzaakt is immers groot.
Is er iemand in je omgeving die een vervelende ervaring heeft door het gebruik van cannabis, zorg er dan voor dat hij of zij in een rustige omgeving gaat liggen en praat rustig met elkaar. Wat verder helpt is het toedienen van veel suiker. Druivensuiker en/of een grote hoeveelheid suiker opgelost in een warme drank (zoals thee) wordt snel door het lichaam opgenomen.
Bron : De Druglijn.