Hove kent meer dan 2.400 schoolkinderen en is als kleine gemeente een regionaal schoolcentrum. Onderwijs is er de belangrijkste economische activiteit. Een aantal kleine ingrepen kunnen er nog voor verbetering zorgen voor onze kinderen.
Hove kent verschillende scholen die ieder hun eigen inschrijfperiode voor nieuwe leerlingen organiseren. Men moet proberen “overnachtingen tijdens koude winternachten” van massa’s ouders op de openbare weg voor Hovese schoolpoorten te vermijden. In Kontich was dit reeds het geval. Wat hier vandaag nog niet is, kan morgen nog komen. Een publicatie van de inschrijfdata in het gemeentelijk infoblad “Info Hove” en op de gemeentelijke webstek kan alle Hovese scholen en de betrokken ouders helpen bij de inschrijfperiode van al onze kinderen. Volgens het decreet hebben kinderen uit een gemeente in een school geen voorrang op kinderen van buiten de gemeente. Nachtelijke overnachtingen van ouders zijn dus mogelijk. Gelukkig viel het hier nog niet voor.
Een onderzoek in 90 lagere scholen over heel Vlaanderen bracht aan het licht dat de luchtkwaliteit in de klaslokalen vaak verontreinigd is. CO2 is op zich niet giftig maar de stof leidt wel snel tot vermoeidheid en concentratiestoornissen.
Ook kwam uit het onderzoek dat de hoeveelheid fijn stof en andere schadelijke stoffen in een aantal klassen hoger ligt dan de voorgeschreven norm. In 94% van de klaslokalen werd een te hoge concentratie van formaldehyde gemeten. Deze stof komt vrij bij o.a. gebruik van lijm en detergenten. Ze kan irritaties en ontstekingen van de bovenste luchtwegen veroorzaken en bij blootstelling aan hoge dosissen ook kankerverwekkend zijn. Door klaslokalen beter te verluchten kan het probleem grotendeels verdwijnen. Dit is belangrijk want het ademhalings- en immuunsysteem van kinderen is nog volop in ontwikkeling. De Hovese klaslokalen worden voldoende verlucht.
De hygiëne in onze schoolkeukens laat vaak te wensen over. Uit een vernietigend rapport blijkt immers dat na controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) maar liefst 30 % van de schoolkeukens niet in orde is. Waar in 2006 slechts 18 % van de schoolkeukens niet in orde bleek conform de voorschriften, is dat aantal in 2009 opgelopen tot 30 %. De tekortkomingen op het vlak van de hygiëne in 2006 situeerden zich vooral op het gebied van ongediertebestrijding, persoonlijke hygiëne en
opleiding en het reinigings- en ontsmettingsplan; de jongste drie jaren op de ontvangst en de stockage van levensmiddelen, het reinigings- en ontsmettingsplan en op de persoonlijke hygiëne en opleiding. Ook het aantal PV’s van overtreding liep op. In 2007 werden er drie opgesteld, telkens ten bedrage van 750 euro. In 2008 werden 5 PV’s opgesteld waarbij telkens 1.450 euro boete werd betaald. Voor 2009 zijn nog geen definitieve cijfers bekend. In Hove heeft enkel “ ‘t Groen Schooltje” (Gemeenschapsonderwijs) een schoolkeuken en daar is het Hovese schepencollege niet bevoegd om iets te ondernemen.
In Hove komen vele leerlingen met de fiets naar school. Goed zo ! Ze moeten dan wel over een optimale bescherming kunnen genieten. Glascontainers in de buurt van fietspaden valt af te raden, om de vanzelfsprekende reden dat rondslingerend glas problemen kan veroorzaken aan de fietsbanden. Spijtig genoeg staan er in Hove verschillende glascontainers vlak naast fietspaden. Deze containers moeten een andere bestemming krijgen zodat ze geen enkele fietsers meer kan hinderen.
Er wordt aangeraden om tweerichtingsfietspaden zo veel mogelijk te vermijden. Wanneer toch wordt gekozen voor tweerichtingsfietspaden of er geen andere plaats is, worden ter hoogte van ieder kruispunt best pijlmarkeringen op de weg aangebracht. Dit om kruisende automobilisten te waarschuwen voor fietsers uit beide rijrichtingen. De markering wordt best aangebracht in thermoplastische of koud plastische materialen.
Het gemeentebestuur zal van deze aanbevelingen indien noodzakelijk in de toekomst werk maken, in overleg met de planning van de gemeentediensten. Goed zo !