Een beetje geschiedenis.
De Sint-Laurentiuskerk bedient de oudste parochie van Hove. De parochie wordt reeds in 1233 vermeld. De kerk is een laatgotisch gebouw in witte natuursteen en dateert wellicht uit ca. 1500. Sporen van een Romaans raam verwijzen naar het restant van een ouder bouwwerk.
Tijdens vorige verbouwingswerken in 1968 zijn in een nis brokstukken gevonden van de oorspronkelijke doopvont. Deze werd zo goed mogelijk gereconstrueerd en kreeg een plaats in de nieuwe doopkapel rechts van het hoofdaltaar. Deze doopvont is gekapt uit Doornikse hardsteen. Die regio was omstreeks het jaar 1175 een Europees bekend centrum van steenhouwers met talrijke werkplaatsen, vermits men gergelijke doopvonten terugvindt in Engeland, Frankrijk en Duitsland.
De kerktoren werd zwaar beschadigd tijdens de Eerste wereldoorlog. Ze werd door de Belgische Genietroepen in september 1914 opgeblazen, om de Duitsers die na de slag om Walem via Duffel oprukten geen ijkpunten in het landschap te geven waarop ze hun artillerie konden richten. In die zelfde periode sneuvelde ook de molen van Hove, gelegen in de huidige Molenstraat.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden de glasramen door de inslag van de V1 en V2 raketten en werden er door de bezettende overheid klokken uit de toren gehaald om er kanonnen mee te gieten.
Het houten beeld van de heilige Sint Laurentius vormde ooit de steunpilaar voor een preekstoel. De biechtstoelen dateren uit de 17de en 18de eeuw.
In de loop der jaren is het kerkinterieur totaal veranderd, als gevolg van de verdwijning van heel wat marmeren en houten kunstvoorwerpen.
Heilige Sint-Laurentius
Hij is een merkwaardige heilige die de marteldood stierf (werd levend gegrild) omdat hij weigerde, als vertrouweling van de paus de schatten van de kerk aan de Romeinse keizer Valerianus te geven. Het verhaal gaat dat hij vroeg aan zijn beulen om “hem om te draaien, daar hij al aan één kant gaar was”.
Hij is de heilige die aanroepen werd tot genezing van zweren, brandwonden en huidziekten. Hij is de patroonheilige van de boekhouders, de heemkringen, de koks en de brandweerlieden. In feite van alle beroepsgroepen die met vuur werken.
De huidige restauratie
In 1963 viel er een stuk van de zoldering naar beneden en werd de kerk buiten dienst gesteld. Men stelde zich de vraag wat er met het gebouw diende te gebeuren ? Het gebouw werd behouden en van de sloop gered, hersteld en uitgebreid. Dit gebeurde tussen 1967 en 1969. Ondertussen gingen de misvieringen door in een noodkerk op het domein van het Regina Pacisinstituut.
De Sint-Laurentiuskerk werd in 1976 als monument geklasseerd.
Het dossier van de huidige restauratie werd in 2002 ingediend en in 2008 unaniem door de voltallige gemeenteraad goedgekeurd. In januari 2009 gingen de werken van start met als aannemer de NV Denys .
Wat moest er gebeuren ?
- – De vervanging van het totale dakwerk;
- – de vervanging of versterking van steun- en draagbalken;
- – zandstralen van de gevels;
- – vervanging van het voegwerk;
- – behandeling van de muren met waterafstotende producten;
- – de vervanging van alle glaswerk;
- – de behandeling van alle houtwerk tegen schimmels en ongedierte;
- – wegwerken van barsten in de binnenmuren en de schildering;
- – de behandeling van de houten zoldering.
Het prijskaartje van deze werken
In totaal gaat het over 760.000 euro. Het kerkgebouw is eigendom van de gemeente. Het Vlaams Gewest komt voor 60% tussen in de kosten, de provincie Antwerpen voor 20 %, de gemeente Hove voor 10% en de kerkfabriek St.Laurentius ook voor 10%. Volgens het keizerlijke decreet van Napoleon Bonaparte dient de gemeente de kost van de kerkfabriek over te nemen als deze niet in staat is om zijn deel te betalen.
De Kerkraad neemt echter haar verantwoordelijkheid op en gaat de uitdaging aan om dit geld bijéén te krijgen. Ze begroot haar deel op 80.000 euro in functie van mogelijke meerkosten. Vandaag staat de begrotingsteller al op 57.000 euro of 71% van het totale bedrag op een kleine anderhalf jaar tijd. Om geld binnen te krijgen organiseert de Kerkraad via de vzw Sint-Laurentius Kerkrestauratie allerlei manifestaties zoals de verkoop van kaarsen en wenskaarten, de uitgave van een kunstboek, de organisatie van een kerkconcert, een rommelbeurs, een boekenbeurs i.s.m. het Hovese Davidsfonds.