Het nieuws is nu officieel. Op de jongste gemeenteraad antwoordde schepen van Openbare werken Jo Ampe op een vraag van de oppositie dat de oude esdoorns in de Geelhandlaan moeten verdwijnen wegens gevaar voor de omgeving. De meeste bomen zijn in slechte staat. In het eerste stuk van de straat tussen de kerk en het kruispunt met de Leon Dumortierstraat staan er relatief gezien weinig grote bomen (enkel vanaf de Onderwijsstraat) maar 40% van de grote bomen is ziek en vormen een bedreiging voor de omgeving. Tijdens de grote lentestorm van 25 mei 2009 sneuvelden er enkele grote bomen in de Geelhandlaan. Recent zijn er ook nog enkele bomen preventief gekapt omdat ze ziek waren. Dit is nog duidelijk te zien in de stam. In het tweede gedeelte van de Geelhandlaan, vanaf de Dumortierstraat tot het gemeentehuis is 80% van de bomen nog in goede staat. Er moet actie ondernomen worden tegen de zieke bomen.
De esdoorns duwen op verschillende plaatsen met hun wortelgestel zowel de voet- als fietspaden omhoog. Op sommige plaatsen is het fietspad verworden tot een bergpad. Bij stormweer vallen er geregeld grote takken naar beneden.
“Om te vermijden dat de bomen de nieuwe heraangelegde Geelhandlaan zouden beschadigen, laten we ze kappen. Een oplossing met behoud van de bomen was er niet. In de nieuwe profilering zullen de bomen verder uit elkaar worden geplaatst om het typische laaneffect te behouden. Het centrale wegdek wordt behouden. Er komt meer ruimte voor de fietsers en voetgangers. Het Vlaamse agentschap Natuur en Bos is zich nu ook bewust geworden van de gevaarlijke situatie van deze straat. Het dossier voor de herprofilering en aankoop van nieuwe bomen wordt door de gemeentelijke administratie opgesteld en aanbesteed . Welke bomen er in de plaats komen van de oude esdoorns is nog niet uitgemaakt. De nieuwe bomen moeten het beschermde dorpsgezicht aan de dreef terug geven“ aldus schepen Ampe.