Een brandwond is een verwonding die meestal ontstaat door verbranding van de huid door invloed van hitte gedurende een bepaalde tijd en boven een bepaalde kritische temperatuur. Boven deze temperatuur (+/- 42°C) treedt na enige tijd beschadiging van de huid op.

Brandwonden kunnen ontstaan door contact van de huid met hete gassen, vloeistoffen of andere materialen. Extreme koude, zoals aanraking van vloeibare stikstof, heeft hetzelfde effect op de huid als hitte en worden soms ook vrieswonden genoemd. Ook sterk bijtende chemische stoffen kunnen brandblaren veroorzaken wanneer ze met de huid in aanraking komen. Verder kunnen straling (zoals de zon of bij radiotherapie) en wrijving (bijvoorbeeld na een val schuren over het wegdek) ook brandwonden veroorzaken. Verbrandingen door heet water en stoom verdienen apart vermelding: omdat water een heel grote warmte-inhoud heeft zijn heetwater verbrandingen vaak ernstiger dan bijvoorbeeld verbrandingen door heet frituurvet, dat weliswaar heter is maar zijn warmte bij contact met de huid veel sneller kwijt is.

Jaarlijks lopen in ons land ongeveer 120.000 mensen brandwonden op. Daarvan komen er zo’n 13.000 terecht bij de huisarts en worden er 1.200 doorverwezen naar een gespecialiseerd brandwondencentrum. Onder deze laatste groep bevinden zich een 300-tal kinderen vnl. tussen de leeftijd van 0 en 4 jaar.

Binnen de groep patiënten met brandwonden vormen kinderen een heel bijzondere groep. Zij moeten leren leven met littekens, die ze soms opliepen op een moment waarop ze nauwelijks beseften wat hen overkwam, maar die later geleidelijk een zware sociale tol gaan eisen.

Het kan iedereen overkomen

Brandwonden schuilen vaak in een klein hoekje : een kop koffie, thee of soep die omvalt, de barbecue die plots vuur vat, te heet badwater, frituurolie, …Het kan iedereen overkomen : man, vrouw, jong, oud, groot, klein, rijk, arm, dik, dun, …

Brandwondencentrum Oscare in Merksem

Eens men brandwonden heeft opgelopen moet de patiënt naar een brandwondencentrum. Dit is een afdeling van een ziekenhuis waar mensen met ernstige brandwonden worden verpleegd. Niet elk ziekenhuis heeft zo’n afdeling.

In het Antwerpse kennen we brandwondencentrum Oscare aan de Bredabaan in Merksem.. Het is een unieke organisatie in België, Europa, dat onder één dak een totaalpakket van diensten en bijstand aanbiedt aan patiënten met brandwonden en littekens en hun familie. Brandwonden voorkomen, lotgenoten samenbrengen en levenskwaliteit verhogen zijn hun belangrijkste betrachtingen.

Verpleegkundigen staan mee paraat om patiënten op te vangen
foto (c) wikipedia

Preventielessen

Door het geven van preventielessen in scholen en bedrijven, rondleidingen aanbieden in huis aan verenigingen en serviceclubs en preventiestands te bemannen op allerhande activiteiten, trachten de medewerkers van Oscare de mensen te sensibiliseren voor deze problematiek en bewust maken van mogelijke gevaren om in eerste instantie brandwonden te voorkomen.

Nazorg

De nazorg van brandwonden is vaak zeer intensief en vereist de meest deskundige aandacht. Binnen Oscare worden deze diensten verzorgd door de Medisch Therapeutische Groep voor Littekenbehandeling. Het is een gespecialiseerd medisch team bestaande uit artsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, een psychologe en gezins- en relatietherapeute en andere paramedici. Ook het aanbieden van medische camouflage en maquillage behoort tot het aanbod.

Wetenschappelijk onderzoek

Oscare tracht aan de hand van wetenschappelijke studies naar o.a. de effecten van innovatieve Littekenbehandelingen haar bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek. Dit alles met als doel de kwaliteit van de littekens te verbeteren alsook de levenskwaliteit. Heel wat behandelingen zijn namelijk nog steeds te duur voor vele patiënten, hoewel ze hun nut al degelijk hebben bewezen.

Hoe steunen ?

Sinds haar ontstaan leeft Oscare via de gulle giften van particulieren, serviceclubs en bedrijven, sponsorovereenkomsten, acties van verenigingen, de verkoop van gadgets (o.a; beertjes) en preventiemateriaal (rookmelders en branddekens), de opbrengsten van gala-avonden.

Iedereen kan een bijdrage leveren. Ook U ! Giften zijn steeds welkom op ING 320-0162222-11 of KBC 735-4444444-86. Vanaf 30 euro is de gift fiscaal aftrekbaar.

Contactgegevens :

Oscare, Nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens, Bredabaan 414/a in 2170 Merksem/ Antwerpen. Tel. 03 / 640.10.80. – net : www.oscare.be .