Wielrennen is een volkssport in Vlaanderen. Heel het jaar door worden er wekelijks in alle Vlaamse gemeenten wedstrijden op de weg en in het veld georganiseerd. De Koninklijke Hovese Vitesse Club is één van de oudste nog actieve verenigingen van Hove. De club wordt draaiende gehouden door de inzet van bestuursleden en medewerkers.  Allemaal vrijwilligers . Hierbij komt heel wat werk kijken.

Wat clubgeschiedenis

start beroepsrennerswedstrijd in 1932Enkele sportmannen staken op 3 augustus 1903 in cafe “ ’t Vapeurke” (pand werd in de zestiger jaren van vorige eeuw afgebroken ) aan het Sint-Laureysplein, de koppen bij elkaar en besloten een veloclub te stichten. De stichters waren : Felix Mannaerts, Louis Eyckmans en Alfons Hinrichs . Na een moeilijke aanvangsperiode ging de aanwerving van leden op korte tijd in stijgende lijn. Vanaf 1906 werd er jaarlijks een clubkampioenschap georganiseerd. Tijdens de Eerste wereldoorlog beperkte alles zich tot interne clubactiviteiten. Tijdens het interbellum kende de club een snelle groei. Het organiseren van wielerwedstrijden en het deelnemen aan festivals waren de voornaamste activiteiten van de vereniging. Op 27 juni 1932 werd als enigste keer in het bestaan van de vereniging in Hove een wedstrijd voor beroepsrenners georganiseerd. Deze werd toen gewonnen door de toenmalig zeer bekende renner Jef Dervaes. Tijdens de Tweede wereldoorlog werden de activiteiten stopgezet. In 1946 werd de werking terug opgestart.

Op 26 juni 1953 vierde de club haar 50-jarig bestaan met 289 wielertoeristen die de Hovese straten kleurden. De grootste na-oorlogse liefhebberswedstrijd vond plaats op 11 augustus 1971 met juist 100 starters. Louis Verreydt won voor Ludo Delcroix en Guido Van Sweefelt. In november 1971 werd Willy De Meyer de nieuwe voorzitter.

Nieuwe wind waait door de club

Vroeger werden er in Hove twee wielerwedstrijden gereden : één tijdens de juni-kermis en één tijdens de augustuskermis. Vandaag nog één, vlak na de zomerendfeesten (braderij) op het einde van de zomervakantie. In 2003 vierde de club haar 100-jarig bestaan. Er waaide onder invloed van Walter Van den Brande een nieuwe wind doorheen de vereniging. In maart 2005 werd Eddy Beyens (°Mortsel, 1944) aangesteld tot secretaris van de wielerclub. Eddy woonde vanaf zijn prille jeugd in Hove, was er jarenlang sportief actief als voetballer bij Hove Sport en later bij Sporting Club Hove, werkte er een tijdje op het plaatselijk Postkantoor om in april 1971 definitief in dienst te treden bij het Hovese gemeentebestuur tot met zijn oppensioenstelling in september 2004. Eddy kent dus heel Hove en heel Hove kent Eddy. De Hovese ‘slaapinwoners’ buiten beschouwing gelaten. Vanaf die tijd organiseert de Hovese Vitesse Club twee wielerwedstrijden op één dag : eerst één voor nieuwelingen met vertrek en aankomst in het centrum van Lint en in de late namiddag een wedstrijd voor internationale liefhebbers “De Ster der beloften” met vertrek en aankomst in Hove.

Geld euro's

 

Jaar voorbereiding voor één wedstrijd

Het bestuur van de Hovese Vitesse Club bestaat uit 5 personen, waaronder één vrouw. Het is een feitelijke vereniging en voor de eigenlijke wedstrijd is er een vzw opgericht. Samen met Eddy Wils en Sylvain Vermeylen is Eddy Beyens de “duivel-doet-al” van de vereniging. “80% van het werk is administratie. Na de wedstrijd eind augustus is er begin september een evaluatievergadering met het bestuur en de politie. Wegeniswerken vormen soms hindernissen en vragen om alternatieven. In november wordt de volgende wedstrijd aangevraagd aan de Belgische Wielrijdersbond om opgenomen te worden in de wielerkalender van het volgende jaar. Er moet een technische fiche worden opgemaakt (radioverbinding, fotofinish, politieaanwezigheid, 60-tal seingevers aanvragen, zalen vastleggen voor sanitair renners en kleedlokalen, mogelijke dopingcontrole voorzien, medewerkers achter de schermen, lunchpakketten samenstellen, inschrijvingen, Rode Kruis medewerkers, technisch gemeentepersoneel. We vragen ook aan andere Hovese sportverenigingen (vnl. voetbalclubs) om op de bewuste dag van de wielerwedstrijd geen thuiswedstrijden te organiseren zodat de kleedkamers en infrastructuur van Hove Sport ter beschikking staan. Er is ook een publiciteitskaravaan voorzien met een zestigtal wagens en old-timers die de wedstrijd voorafgaat. Dit vergt allemaal veel tijd en inspanning om het tot een goed einde te brengen” aldus de steeds actieve Eddy.

Aanzienlijk budget noodzakelijk

De Hovese Vitesse Club heeft geen aangesloten renners. Dit zou extra uitgaven kosten : uitrusting, verplaatsingskosten, sportkampen, een supportersclub activeren enz … De vereniging telt een 40-tal leden. De organisatie van één wielerhoogdag kost ongeveer 30.000 euro. “Op de dag van de wielerwedstrijd wordt er ’s morgens een ING-Familiale fietstocht tweemaal over de omloop gereden. De opbrengst van deze sponsortocht gaat naar het brandwondencentrum ‘Oscare” in Merksem. In 2010 waren er zo’n 200 deelnemers wat een aanzienlijk bedrag opbracht voor het goede doel. Het totale bedrag voor de werking van de wielerwedstrijd wordt samengebracht door sponsoring van Hovese middenstanders en handelszaken uit de regio. Op de dag van de wedstrijd is er een VIP-tent waar genodigden zich tegen betaling culinair kunnen laten verwennen en terwijl de wedstrijd volgen via de nieuwste technologie. Dit brengt ook wat geld in de lade. De club moet van de Wielerbond ook in een verplichte voorgeschreven prijzenpot voorzien en heeft nog een reeks kleinere vergoedingen en uitgaven te betalen aan een reeks diensten en medewerkers. Een aantal beter geklasseerde renners wordt startgeld uitbetaald. Ieder jaar moet het bestuur dus een aanzienlijke inspanning leveren om het plaatje financieel te doen kloppen.

Aankomst in de Geelhandlaan

Wegens de wegeniswerken op de oost-west-as in Hove-centrum is het dit jaar niet meer mogelijk om de aankomst te plannen op de brede Kapelstraat. De vrees bestaat dat door de vele wegverschuivingen, middengeleiders, lantaarnpalen, verkeersplateau’s, verhoogde boordstenen er nooit meer een aankomst kan plaatsvinden in de Kapelstraat, Mortselsesteenweg, Lintsesteenweg of Boechoutsesteenweg. Het commerciële centrum wordt zodoende wat verlaten. Dit jaar zal de aankomst plaatsvinden in de Geelhandlaan ter hoogte van de Vebex-parking. Daar is er ruimte om de VIP-tent te installeren en andere logistieke diensten onder te brengen. De renners zullen via de spoorwegbrug langs de Leon Dumortierstraat rijden en dan direct links afslaan in de Geelhandlaan en hebben dan nog een kleine 400 meter  voor een eventuele (massa)spurt.

Sedert enkele jaren heeft de organisatie van de Hovese wielerwedstrijd concurrentie van de “Schaal Sels” in Merksem, een wedstrijd voor beroepsrenners. “Bij goed weer is de publieke opkomst hier aanzienlijk. Renners brengen supporters mee, kinderen willen komen kijken en brengen hun ouders mee, er staat reclame in de krant Het Laatste Nieuws waarmee onze club een exclusiviteitscontract heeft  lopen. Dan lopen er honderden mensen in het centrum van Hove en doen de horecazaken hier gouden zaken. Onze wedstrijd heeft al verschillende winnaars opgeleverd die het nadien gemaakt hebben in hun profcarrière. Ik denk o.a. aan de Nederlandse kampioen Niki Terpstra, onze Hovenaar Walt De Winter, een aantal Russen en Litouwers” aldus een tevreden wielersecretaris Eddy Beyens.

Naast de organisatie van de jaarlijkse wielerhoogdag heeft de Hovese Vitesse Club een afdeling wielertoeristen die recreatieve uitstapjes maken. Op geregelde tijdstippen organiseert de club ook gezelligheidsfeestjes en enkele culturele uitstappen. Verdere inlichtingen over de Kon. Hovese Vitesse Club bij Eddy Beyens, Zwaluwenlaan 6 in 2540 Hove, tel. 03 / 455.48.14. , e-post : eddy.beyens@skynet.be –  web : www.hovesevitesseclub.be.