Sedert de kernramp in Japan is de discussie over kerncentrales ook in Europa actueler dan ooit. In Duitsland besliste de federale bondsregering van Angela Merkel om alle kerncentrales te sluiten tegen 2020. Een drastische beslissing die nog veel creativiteit en inspanningen zal vergen om tegen die datum voor voldoende alternatieve energievormen te zorgen.
In onze federale Kamer van Volksvertegenwoordigers werd er midden maart ook hevig gediscussieerd over de ramp in Japan. Onze plaatselijke volksvertegenwoordigers maakten ook de stand van zaken op rond de kerncentrale van Doel, deelgemeente van Beveren-Waas.
De grens van de 20 km noodplanningszone rond Doel ligt in Mortsel, ter hoogte van de firma Agfa-Gevaert aan de Antwerpsestraat.
De inwoners van Mortsel konden van 14 maart tot 16 april jl. hun oude, reeds 2 jaar vervallen jodiumtabletten, gratis bij hun apotheker omruilen voor nieuwe tabletten.
In geval er uit de kerncentrales van Doel radioactief materiaal zou vrijkomen, hebben zij alvast jodiumtabletten bij de hand om volgens de instructies verschenen op www.nucleairrisico.be in te nemen, waardoor ze hun schildklier beschermen tegen radioactief jodium.
Voor inwoners van Edegem, Schelle, Borsbeek en Aartselaar was het toch nog niet zo duidelijk. Volgens de kaart op de eerder genoemde website van de federale overheid vielen zij wel degelijk binnen de eerder genoemde gevarenzone van 20 km rond Doel. Volgens Febelco, het orgaan van de zelfde federale overheid dat aan de apothekers de toelating moest geven om gratis jodiumtabletten te mogen verspreiden, was dit niet het geval. Toen deze ongerijmdheid op de plenaire vergadering van de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers van 17 maart jl. onder de aandacht kwam van de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom zorgde zij, na de grote aardbeving in Japan, voor een nieuwe aardverschuiving. De gemeenten Edegem, Schelle, Borsbeek en Aartselaar werden op de webstek van de federale overheid wat verder van Doel geschoven. Probleem opgelost, al zijn alle betrokken bewoners daar nog niet even gerust in. Voor Hove is het op het eerste gezicht duidelijk : ze liggen buiten de noodplanningszone van 20 km rond de kerncentrale van Doel.
In ieder geval is een gevarenzone van 20 km maar heel arbitrair en hebben de dramatische gebeurtenissen in Japan het voordeel dat er ook bij ons nog strenger zal toegezien worden op de veiligheid van de kerncentrales voor er eventueel een vergunning zal verleend worden om de kerncentrales langer open te houden.
Want hier kunnen er ook “ongelukken” plaatsvinden. Het operationeel personeel van de kerncentrale Doel 4 is op maandagmorgen 23 mei jl. een uur lang geëvacueerd na een incident. In een technische ruimte buiten de nucleaire zone was rook ontstaan na een kortsluiting op een elektrisch bord, die stillag voor jaarlijks onderhoud. De brandweer van het bedrijf zelf kwam ter plaatse, maar moest niet tussenkomen. Het personeel van Doel 4 werd wel preventief geëvacueerd. Het ging om een veertigtal werknemers. Binnen het uur was alles terug in orde. Het incident wordt gezien als een niveau 0 op de INES-schaal. De INES-schaal (International Nuclear Event Scale) geeft het belang voor de veiligheid weer van abnormale gebeurtenissen in nucleaire installaties, en dat op een schaal van niveau 1 (storing) tot niveau 7 (groot ongeval). De classificatie als niveau 0 betekent dat het incident totaal geen impact had op de veiligheid en de gezondheid van medewerkers, omwonenden en omgeving, zegt Electrabel, uitbater van de kerncentrale van Doel.