De geslachtsziekte chlamydia is aan een forse opmars bezig bij de jongeren in ons land. Nu al is één op de twintig jongeren tussen 15 en 25 jaar besmet. Experts waarschuwen dat dit aantal de volgende jaren nog zal verdubbelen als er niet snel wordt ingegrepen.

Dat chlamydia toeneemt heeft te maken met het feit dat angst voor HIV bij jongeren de voorbije jaren is afgenomen. Door de uitbraak van AIDS in de jaren tachtig zijn veel mensen veel voorzichtiger gaan vrijen. Hierdoor daalde ook het aantal chalmydiabesmettingen fors. In de jaren negentig en 2000 was slechts twee tot drie procent van de jongeren drager van deze aandoening. Doordat er steeds meer medicatie is gekomen om de ziekte aids te stabiliseren, laten jongeren voorbehoedsmiddelen zoals het condoom weer sneller achterwege. Hierdoor is het aantal chlamydia-infecties opnieuw gestegen.

Het venijnige aan chlamydia is dat de ziekte slechts bij een minderheid van de jongeren symptomen geeft. Met andere woorden: vaak zijn ze drager van de ziekte zonder dat ze het zelf beseffen. Bij mannen kan dit tot een ontsteking van de urinebuis of de prostaat leiden. Maar bij vrouwen kunnen de gevolgen veel erger zijn. De infectie kan na anderhalf tot twee jaar vanzelf overgaan. Maar tussen de baarmoederhals en de eierstokken blijft wel littekenweefsel aanwezig dat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Clamydia is een zeer ernstige aandoening. We moeten ze actief opsporen. Ze kan eenvoudig worden betreden met medicatie. Via een algemene urinetest bij jongeren tussen 15 en 25 jaar kan men de aanwezigheid van de ziekte vaststellen. Alleen zo kunnen we vermijden dat binnen enkele jaren één op de tien jongeren drager is van chlamydia.

Een samenwerking tussen het verschillende gemeentebesturen uit onze regio, al de middelbare scholen, de CLB’s, gespecialiseerde diensten, huisartsen, OCMW’s, jeugdverenigingen, jeugdhuizen, -raden, enz… is dringend nodig om dit probleem aan te pakken.

sensoaVerdere info bij het Vlaams Expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa, www.sensoa.be. Naar goede gewoonte roept Sensoa, de week van Valentijn uit tot ‘Week van de Lentekriebels’. De week waarin we iedereen die met jongeren werkt, vragen om het thema relaties en seksualiteit aan te kaarten. Centraal voor 2012 staan seksueel overdraagbare aandoeningen en in het bijzonder Chlamydia. Leerkrachten die het graag interactief aanpakken kunnen met leerlingen van 10 tot 14 jaar terecht in Technopolis. Daar loopt nog steeds de speelse en interactieve tentoonstelling ‘Ik ben op jou!’ waarin relaties, liefde en seksualiteit centraal staan.