Met een korte plechtigheid op het gemeentehuis en een receptie in het OCMW-gebouw werd op zaterdag 3 maart jl. het “Sociaal Huis Hove” ingehuldigd. Hiermee hoopt zowel het gemeentebestuur als het OCMW om de sociale dienstverlening naar de Hovenaars een stuk doeltreffender te laten verlopen.

Het OCMW-gebouw aan de Esdoorn 4a in HoveIn maart 2004 werd in het Vlaams Parlement het decreet op het ‘Sociaal Huis’ goedgekeurd. Eind 2006 werd in de Hovese gemeenteraad een nota voor het vormgeven van een lokaal sociaal beleid goedgekeurd. Het heeft daarna nog vijf jaar geduurd om ‘alle neuzen in dezelfde richting te krijgen’.

Het Sociaal Huis Hove is geen nieuwe bakstenen constructie maar een virtueel netwerk van dienstverlening. Naast het OCMW en de gemeente zijn er ook externe instanties en dienstverleners die er hun plaats in krijgen. Het “Sociaal Huis Hove” heeft vier ingangspoorten : het OCMW in de Esdoorn, het gemeentehuis aan de Geelhandlaan, het Lokaal Dienstencentrum in de René Verbeecklaan en de webstek www.sociaalhuishove.be. Op al deze plaatsen kunnen Hovenaars die met problemen zitten rond sociale dienstverlening terecht.

Samenwerking Gemeente – OCMW

Dankzij het intranet hebben de personeelsleden van de gemeente, het OCMW en het dienstencentrum toegang tot dezelfde informatie. Alle medewerkers kunnen via een informatiepakket al de vragen beantwoorden van de Hovenaars over de sociale dienstverlening. Een Hovenaar die bijv. zijn ouders in een rusthuis wil laten inschrijven of op zoek is naar thuisgezondheidszorg kan bij het Sociaal Huis terecht evenals jongeren die met vragen zitten over relatieproblemen, studiemogelijkheden, financieel beheer, enz…

Er werd ook een nieuw logo bedacht voor het Sociaal Huis Hove.

– Door een beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW worden mensen en middelen op een efficiëntere manier ingezet. Beiden hebben een gemeenschappelijke personeelsdienst en een ICT-plan. In het voorjaar werd er ook een hernieuwde werking van het lokaal welzijnsinitiatief opgestart.

– Volgens OCMW-voorzitter Guy Goyvaerts is de algemene doelstelling van het Sociaal Huis Hove “dat iedere inwoner van Hove, goed geïnformeerd, zelf keuzes kan maken, om zijn leven en dat van zijn naaste omgeving, kwalitatief optimaal te organiseren en daartoe snel de geschikte informatie, begeleiding of ondersteuning kan vinden, die hij of zij nodig heeft. Autonomie wil zeggen : ieders eigen verantwoordelijkheid. Wij dringen niets op maar bieden aan en zijn beschikbaar”.

Noodzakelijk ook in rijke gemeente

Het OCMW van Hove kampt nog steeds met vooroordelen. Sommige Hovenaars stellen zich vragen bij de werking van het plaatselijke OCMW omdat hun gemeente bij de financieel rijkste gemeenten van het land behoort wat ‘officieel’ inkomen per hoofd van de bevolking bedraagt. Hove telt veel mensen die zich financieel veel kunnen veroorloven, maar er zijn ook veel mensen die maandelijks maar net rondkomen of net niet.

– Armoede blijft in Hove vaak verborgen, ook achter muren van grote villa’s. Mensen raken om verschillende redenen in moeilijkheden, al dan niet door henzelf veroorzaakt. Het vergt in Hove veel moed om ervoor uit te komen dat men niet aan de juist norm beantwoordt. Het leven in Hove is vrij duur : de doorsnee huishuren liggen een stuk boven de 550 euro per maand. Dit betekent dat in Hove wonen met een laag inkomen – de laagste inkomens van mensen die werken liggen niet veel hoger dan 1.000 euro op maandbasis – zeer moeilijk is, zelfs al woont men in zijn eigen woning. Want men moet nog rekening houden met een eventuele gezinslast en voortdurend stijgende kosten (afbetalingen, energie, verzekeringen, enz…).

– Welvaart is ook geen welzijn en geld maakt niet noodzakelijk gelukkiger. Begeleiden van mensen die moeilijk terug aan werk geraken, juridisch advies bij echtscheiding, hulp bij zorg aan langdurige zieken thuis, opvoedingsondersteuning aan kinderen, enz … hebben allemaal meer te maken met de kwaliteit van het leven dan met de financiële middelen waar men al dan niet over beschikt.

– Als de kwaliteit van de dienstverlening een grote specialisatie vereist doet het Sociaal Huis Hove een beroep op gespecialiseerde partners. Gemeentelijke diensten als de buitenschoolse kinderopvang, het woonloket met de huisvestingsambtenaar en tewerkstelling via het Plaatselijk Werkgelegenheids Agentschap (PWA) vallen vanaf nu onder het Sociaal Huis Hove.

Verdere inlichtingen: internet, www.sociaalhuishove.be .