Het aantal woninginbraken blijft een groot probleem in ons land. Vorig jaar werd er maar liefst in 69.568 woningen ingebroken. Dat is een stijging van bijna 10 procent ten opzichte van 2010 (63.342 woninginbraken) en opnieuw bijna evenveel als rond de eeuwwisseling, toen er jaarlijks ongeveer 70.000 woninginbraken plaatsvonden. De meeste feiten vinden plaats in de arrondissementen Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi. Hove wordt ook zwaar geteisterd door inbraken, diefstallen en allerlei pogingen tot inbraak, ook veel in wagens. In 2011 een stijging met 2 % tegenover 2010. De politie doet het nodige maar kan niet overal tegelijk zijn want vele daders zijn rondtrekkende misdaadbendes, meestal afkomstig uit de Balkan, die even snel verdwijnen als ze opdoken. Daarom hebben een aantal zelfstandige ondernemers en enkele particulieren uit Hove-centrum en de Bloemenwijk “de koppen bij elkaar gestoken” om een Buurtinformatienetwerk (BIN) op te zetten. Samen kan men de inbrekers ontmoedigen om in Hove nog “hun slag te slaan”.
Een Buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie. Burgers melden aan de Lokale politie informatie bijvoorbeeld over een persoon die aanbelde en zich uitgaf voor iemand van de watermaatschappij, maar dat duidelijk niet was. De politie evalueert de inlichtingen en brengt, indien nodig, alle BIN-leden op de hoogte.
Nog een voorbeeld : als een juwelier lange tijd een groene wagen voor zijn zaak heeft zien staan, wordt de informatie doorgegeven naar de Lokale politie die de inlichtingen eventueel doorstuurt naar de Federale politie. Na evaluatie worden de leden van de lokale BIN, maar eventueel ook van alle BIN’s-Zelfstandigen, ingelicht omdat het best mogelijk is dat de verdachte met de groene wagen ook in een andere streek wil toeslaan.
* Een Buurt Informatie Netwerk heeft volgende doelstellingen :
- bijdragen tot het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoelen
- het bevorderen van de sociale controle
- het verspreiden van de preventiegedachte
Om deze doelstellingen te bereiken, wisselen de BIN-medewerkers en de politie informatie uit volgens een procedure die op voorhand is afgesproken. Daarnaast worden ook preventietips verspreid.
In gemeenten en wijken waar BIN’s actief zijn, daalt de criminaliteit binnen de kortste tijd aanzienlijk.
Een eerste oproep in de twee betrokken wijken kende een enorm succes, want tientallen mensen melden zich om verdere informatie te ontvangen over dit initiatief. Heel waarschijnlijk komt er begin september een contactvergadering met de lokale politie om de uitwerking van het Buurtinformatienetwerk verder te bespreken.
Geinteresseerden kunnen hun naam en adres nog opgeven bij volgende contactpersonen:
- Ann en Hilde Broothaers, Dagbladhandel “Punt Komma”, Kapelstraat 79 in Hove Tel. 03 /455.26.52. – e-post : puntkomma@skynet.be ;
- Patrick De Luca, Wijnhandel “Casa di Speranza”, Kapelstraat 101 in Hove,
tel. 0496/ 59.03.43 – e-post : info@speranza.eu ; - Marc Verbeeck, Hortensialei 15 in Hove, e-post : verbeeck.marc@gmail.com .