Zeker met wat de oplagecijfers betreft en onrechtstreeks heeft dit ook een invloed op de reclame inkomsten en de toekomstige tewerkstelling bij de persbedrijven.
Bij uitgeverij Concentra in Hasseltlaten ze “de champagneflessen beter in de kelder staan”. Het Belang van Limburg verliest op alle fronten en komt uit op 97.151 exemplaren (print + digitaal), een verlies van 1,33 procent.
Erger is het gesteld met zusterkrant Gazet van Antwerpen, die voor de zoveelste maal in de klappen moet delen. De papieren uitgave haalt nog slechts 95.135 ex.(-3,99 procent). De digitale versie mildert dit nauwelijks tot een – 3,96 procent.
Uit de cijfers van de afgelopen twaalf maanden (juli 2011 – juni 2012) blijkt dat de verkoop van de papieren Vlaamse kranten met 0,52 procent daalde. Met de digitale exemplaren erbij komt het percentage echter met een plus 0,44 procent uit het rood. Het nieuws is echter niet voor alle titels hoopgevend.
De Coreliobladen (ex VUM) scoren positief over de ganse lijn. De printeditie van De Standaard stijgt met 1,29 procent tot een dagelijkse verkoop van 93.087 exemplaren, met de digitale versie erbij stijgt het totaal zelfs tot 98.785 exemplaren.
Ook Het Nieuwsblad doet het goed en komt met beide versies op een totaal van samen 264.360 exemplaren, een vooruitgang van 1,20 procent.
De Persgroep moet tevreden zijn met een ter plaatse trappelen van Het Laatste Nieuws op 287.708 exemplaren, al blijft die uiteraard met voorsprong de grootste krant. De Morgen scoort echter volledig negatief (-2,91 procent voor de print en -1,87 met de digitale uitgave) en komt uit op 53.332 exemplaren. De verkoop van de papieren editie van de beurskrant De Tijd daalt met 2,98 procent, maar komt door de succesverkoop van de digitale nummers op 38.974 exemplaren, een winst van 7,69 procent, meteen ook de sterkste stijger
Oorzaak terugval: Linkse journalisten tegen grotendeels rechts lezerspubliek
De oorzaak van die terugval is zo duidelijk, dat het volharden in de boosheid wel door zelfdestructie lijkt ingegeven. Wie bijvoorbeeld zou denken dat Antwerpse stadsredacteurs zich in volle verkiezingsperiode voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober e.k. wat afstandelijker en dus objectiever zouden opstellen, is eraan voor de moeite.
Wetenschappelijk onderzoek wees reeds veelvuldig op het feit dat in Vlaanderen zo’n 80 % van de journalisten bij verkiezingen links tot extreem-links stemmen, terwijl de politieke linkerzijde in Vlaanderen samen maar een goede 20 % van de stemmen vertegenwoordigd. Een aantal journalisten hebben blijkbaar alle voeling met de meerderheid van de Vlamingen verloren. Bepaalde redacteurs sympathiseren via sociale media openlijk met politici, tutoyeren die ook zonder enige schroom op allerlei elitaire evenementen – waar de gewone volksmens waarvoor ze zogezegd opkomen in geen verte te bespeuren valt. Dit heeft vanzelfsprekend zijn invloed op de selectie en de behandeling van het nieuws dat in de kranten aan bod komt. Dit is dus één van de redenen waarom veel Vlamingen vandaag kranten “links laten liggen”.