De gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 zullen in de geschiedenis van Hove geboekstaafd worden als “historische verkiezingen”. Het zittende groen-linkse CD&V gemeentebestuur, strategisch aangevuld met de VLD, werd in één slag weggeblazen. De grote overwinnaars werden de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) met zes gemeenteraadszetels (29,1 %) en de plaatselijke partij ph7 – Positief Hove met vijf zetels (22,5 %). De huidige meerderheidspartijen, het groen-linkse Hove Beweegt valt terug van zes zetels op vier zetels (21,6 %) evenals de CD&V/VLD die terugvalt van zeven (5 CD&V – 2 VLD) op vier zetels (22,5 %), allemaal CD&V-ers. Geen enkele VLD-er werd in de gemeenteraad verkozen. De christen-democraten verdwijnen sedert decennia in de oppositie. Een zeer onvolledige lijst met maar drie kandidaten van het Vlaams Belang behaalde 4,3 % van de stemmen, onvoldoende voor een gemeenteraadszetel.
De N-VA komt uit het niets en levert ineens ook de burgemeester in de persoon van Koen Volckaerts uit de Dahliastraat. De partij Ph7 – Positief Hove levert de voorzitter van het OCMW in de persoon van Goedele Breyne uit de Diepestraat. In het schepencollege zullen er twee schepenmandaten naar de N-VA gaan en twee naar ph7 – Positief Hove. Voorlopig is het nog te vroeg om er namen op te kleven.
Volgende 19 raadsleden maken vanaf 1 januari 2013 deel uit van de Hovese gemeenteraad (geordend op stemmenaantal) :
Luc Vuylsteke de Laps (CD&V – 567 stemmen), Koen Volckaerts (N-VA, 550), Jo Ampe (Hove Beweegt, 423), Goedele Breyne (ph7, 295), Guy Wollants (ph7, 283), Els Pauwels (CD&V, 240), Hilde Van Driescche (HB, 230), Anne Van Put (HB, 174), Jos Peeters (CD&V, 147), Mark De Cleene (ph7, 146), Machteld Hofmans (ph7, 138), Dave Van den Bergh (ph7, 137), Katrien Vanderheyden (HB, 135), Filip Lecoutre (CD&V, 128), Veerle D’Haene (N-VA, 126), Gerda Lambrecht (N-VA, 124), Arnold Herrebout (N-VA, 107), Guido Sel (N-VA, 97), Bart Van Couwenberghe (N-VA, 93).
Een goed uur na het sluiten van de stembussen, rond 16.15u. volgde een ‘eerste koude douche’ voor de huidige bestuursmeerderheid. Twee bureaus van de acht waren geteld en de N-VA scoorde boven de 30 %. Verbijstering alom bij de meerderheid. Men probeerde zich moed in te spreken met te argumenteren dat bij ‘de eerste getelde straten (alfabetisch) er straten bijzitten zoals de Beekhoekstraat, Beukenlaan, Dahliastraat, De Ster, enz … en dat dit Vlaams-nationalistische bolwerken zijn’. (?). Toen een klein kwartiertje later dezelfde tendensen ongeveer werden bevestigd, sloeg de hoop over op wanhoop. Gezichten verbleekten, tranen kwamen op de wangen en blikken staarden doelloos voor zich uit. Op het laatste verloor CD&V nog haar vijfde zetel aan ph7 – Positief Hove met een verschil van twee stemmen. Al snel voorspelden aanhangers van de huidige bestuursmeerderheid dat ‘Hove rampzalige jaren tegemoet gaat want de N-VA bezit in Hove geen enkele bestuurservaring’. Hierbij werden alle toekomstige raadsleden van de N-VA één voor één kritisch onder de loep genomen. Sommige beoordelingen waren “er ver over”, in de aard van “verkozene X kan zijn/haar naam nog niet schrijven zonder fouten en staat maar op de lijst omdat het een vrouw is en ze hopeloos vrouwen zochten”.- Bij de zittende meerderheid van Hove Beweegt en CD&V was de verslagenheid zondagnamiddag 14 oktober bij de telling van de stemmen in het gemeentehuis totaal. De dag begon nogal positief als we schepen Jos Peeters (CD&V) mochten geloven. Volgens Jos – altijd goed voor een kwinkslag – “was er geen vuiltje aan de lucht, want CD&V/VLD zou zeker 6 of 7 zetels halen, HB status quo blijven op 6 en de rest werd verdeeld door ph7 en N-VA. De N-VA heeft zich onpopulair gemaakt op sociaal vlak” aldus de schepen. Jos bleef tijdens de stemverrichtingen heel de tijd paraat aan de ingang van de Onderwijsstraat staan, om nog “twijfelende kiezers over de meet te halen”.
– De aanwezige N-VA-ers bleven met hun beide voeten op de grond. Innerlijk glunderden ze wel maar ze beseffen dat de verantwoordelijkheid voor de gemeente de volgende zes jaar op hun schouders ligt en dat de oppositie kritisch zal toekijken en alle misstappen keihard afstraffen.
De onderhandelingsdelegaties van N-VA en ph7 verdwenen rond 17.30u. tijdelijk van de aardbol, maar Hove is een kleine gemeente in oppervlakte en we hadden snel hun geheime afspraakplaats ontdekt. Rond 22.00u. bereikten N-VA Hove en ph7 – Positief Hove een bestuursakkoord voor de gemeente. In een volgend nummer van ’t Periodiekske brengen we een uitgebreid gesprek met de nieuwe burgemeester van Hove en zijn ambities voor de gemeente.
De geplande recepties en militantentreffens van CD&V/VLD in zaal Da Capo aan de Lintsesteenweg ging in mineur door evenals de samenkomst van Hove Beweegt op het landgoed van eerste schepen Jo Ampe.
Reacties op de verkiezingsuitslag :
Volgens de groen-linkse schepen Jo Ampe heeft de Hovese kiezer de lokale uitslag verward met nationale verkiezingen. “Het gevolg hiervan is dat we in het toekomstige schepencollege zitten met N-VA verkozenen zonder binding met het Hovese verenigingsleven, zonder politieke ervaring en zonder programma. N-VA wil de zone dertig in het gemeentecentrum in vraag stellen en wil opnieuw meer auto’s aantrekken in o.a. de Oudstrijdersstraat en de Louis Van Lindenstraat”.
Huidig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) ziet door deze verkiezing een einde komen aan zijn 24-jarig burgemeesterschap. Hij blijft politiek actief, nu vanuit de oppositie. “We zullen vlijmscherp reageren op voorstellen die niet goed zijn voor Hove”. Volgens de zittende burgemeester heeft de ruzie tussen hem en schepen Ampe over al dan niet belangenvermenging geen goed gedaan aan de uitslag van beiden. “Mensen hebben geen zin om te stemmen op ruziënde politici” aldus de burgemeester. Of “als twee honden vechten voor een been, loopt een derde ermee heen”.
Wordt vervolgd.