Ons land is bij de buren gekend als een ‘bourgondisch paradijs’, een plaats waar het leuk en lekker tafelen is. Over het “doorzakken” nog gezwegen …Maar er drijven vele donkere wolken over dit paradijselijke beeld.
De invoering van de kassaregistratie, zonder tegelijk in ondersteunde maatregelen te voorzien, zal volgens de belangenorganisatie “Horeca Vlaanderen” de doodsteek betekenen voor vele duizenden horeca-uitbaters. Misschien is het tijd om eindelijk een in het federaal parlement het debat te starten voor een krachtdadig horecabeleid in ons zogezegd “land van melk en honing”. De stilstand van de regering Di Rupo in dit dossier is stilaan wraakroepend te noemen. Als er geen maatregelen volgen, zullen binnenkort vele gemeenten zonder plaatselijke kroeg of eethuis vallen. Weer zoveel werklozen erbij.
De aanslepende problematiek verdient immers dringend een oplossing. Het aantal faillissementen staat vandaag op een recordhoogte van gemiddeld 60 per dag. Allemaal menselijke drama’s zowel voor de eigenaars als voor hun personeel. Vooral binnen de horecasector vallen zware klappen.
De relancestrategie die de federale regering midden juli jl. lanceerde, probeerde hierop een antwoord te formuleren. Al snel bleek dat het voorgestelde pakket maatregelen ruim onvoldoende was om het tij positief te kunnen keren.
Nood aan dringende positieve maatregelen
Aangezien de bevoegde regeringsleden van het kabinet Di Rupo manifest in gebreke blijven, én de nood om deze problematiek aan te pakken hoog is, moet het parlement nu zelf het initiatief naar zich toe trekken. Want reeds in 2010 werd er binnen de ‘interparlementaire horecawerkgroep’ over partijgrenzen heen nagedacht over slimme, structurele maatregelen die daadwerkelijk het verschil kunnen maken voor deze noodlijdende sector. De resultaten van dit overleg waren in eerste instantie veelbelovend. We stellen vandaag echter vast dat van de vele engagementen, aankondigingen en beloften tot op heden niets in huis is gekomen.De politiek draagt een zware verantwoordelijkheid voor de huidige stilstand in dit complexe dossier. Het is dringend noodzakelijk dat de huidige crisissituatie wordt aangegrepen om daadwerkelijk ondersteuning te geven aan mensen die het ondernemen nog in de vingers hebben. Geen Vlaming wil in zijn gemeente de plaatselijke kroeg of het lokale eethuis zien de deuren definitief sluiten.