Het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (B-H-V) wordt hervormd. Het gerechtelijk arrondissement wordt voor alle duidelijkheid niet gesplitst, maar in tegendeel in grondwettelijk beton gegoten. Het bereikte akkoord leidde al tot heel wat opschudding, niet in het minst in de betrokken justitiewereld zelf.
De wet stelt onder meer dat voortaan de Procureur des Konings in Brussel alleen iemand kan zijn met een Franstalig diploma. Nu blijkt dat die zelfs enkel benoemd zal worden door Franstaligen, nl. door de Franstalige commissie van de Hoge Raad voor Justitie. Vele Nederlandstalige volksvertegenwoordigers uit Vlaams-Brabant , zoals Ben Weyts uit Beersel, reageren onthutst : “Bij de bespreking van het reserveren van topjobs voor één taalgroep maakten wij gewag van een ongelooflijke precedent en een beroepsverbod voor Vlamingen in onze hoofdstad. Nu blijkt het nog erger dan we konden bevroeden.”
Eerst luidde het nog dat zonder een Franstalig diploma, een Vlaming geen procureur des Konings of arbeidsauditeur meer zou kunnen worden. Nu blijkt dat de Vlamingen zelfs al geen zeg meer hebben in wie dan uiteindelijk benoemd wordt, ondanks het feit dat het gaat om een procureur die bevoegd wordt voor Franstaligen én Nederlandstaligen.
Franstaligen beslissen voortaan welke Franstalige het vervolgingsbeleid zal leiden voor Franstaligen én Nederlandstaligen. Wat een respect voor de meerderheid van de bevolking van dit land. Hoe kunnen de Vlaamse federale regeringspartijen CD&V en Open VLD zulk onevenwichtig en discriminerend akkoord tegenover hun eigen volk goedkeuren ?
Geen Nederlandstalige meerderheidslogica in België
Het reserveren van topjobs voor en door één bevolkingsgroep verantwoordt de regering Di Rupo met de stelling dat men nu eenmaal moet aanvaarden dat de Franstaligen in Brussel in de meerderheid zijn en dat er meer Franstalige gerechtelijke dossiers bestaan. De topambtenaren en de toplui moeten bijgevolg ook Franstaligen zijn.
Maar die meerderheidslogica doortrekken naar heel België, waar de Nederlandstaligen meer dan 60 % van de bevolking uitmaken, dat gaat blijkbaar niet. Vermits in België de Vlamingen in de meerderheid zijn, moeten in dat geval alle topjobs bij de federale overheid voor Vlamingen zijn en dus alle topambtenaren Nederlandstaligen zijn. De meerderheidslogica wordt in België echter alleen toegepast als het in het voordeel is van de Franstaligen.
Als de Vlamingen in de meerderheid zijn, gelden er andere regels inzake de pariteit en zijn er beschermingsmechanismen, grendels, alarmbelprocedures en allerhande veiligheidssystemen.
Tip voor toekomstige studenten rechtsgeleerdheid: wie als student in de rechten nog enige ambitie heeft en in Brussel voor het hoogste ambt wilt gaan, zal dat alleen kunnen als hij of zij een Franstalig diploma heeft. Wie dus enige ambitie heeft en zijn of haar kinderen rechtenstudies wil laten doen, moet hen naar het Franstalig onderwijs sturen. Indien zij immers ambitie hebben en in het leven ergens willen geraken, moeten zij een Franstalig diploma hebben, net zoals in het België van de negentiende eeuw.
De geschiedenis herhaalt zich. Gaan de Vlamingen zich nog laten doen ? …