We stellen vast dat tijdens deze donkere periode (oktober-maart) vele fietsers zonder verlichting op hun fiets rondrijden. Ze brengen zichzelf en de andere weggebruikers in gevaar.

Fietscontroles in naburige politiezones toonden reeds aan dat ongeveer ¼ van de gecontroleerde fietsen zonder licht reed of waarvan het licht stuk was. In onze politiezone HEKLA zullen die cijfers in dezelfde orde van grote schommelen.

Dringend tijd om de nodige controle op te zetten ten bate van de veiligheid van alle weggebruikers.

De fractie Vlaams Kartel stelde voor “dat deze controles zich eerst richten op de schoolgaande jeugd, want daar zijn er de meeste overtreders. Fietsers die in orde zijn met hun verlichting krijgen als geschenk van de politie / gemeente een fluoriserend vestje om in de duisternis beter te worden opgemerkt. De kostprijs hiervan zal niet opwegen tegen één mogelijk te betreuren verkeersslachtoffer.

Na deze controles en de periode dat ze zich kunnen in regel stellen, krijgen fietsers die dan nog niet in orde zijn met de betreffende verkeerswetgeving een sanctie.

Voor de schoolgaande jeugd kan dit inhouden dat ze enkele woensdagnamiddagen verplicht moeten gaan werken bij de politie, op het OCMW, de gemeente of in een centrum voor revalidatie van verkeersslachtoffers”. Burgemeester Luc Vuylsteke de Laps antwoordde “dat de politie hem heeft meegedeeld dat, alhoewel het gebruik van fietsverlichting en het dragen van fluo sterk verbeterd is, een nieuwe sensibilisatieactie voor de winter nodig blijft.  Zichtbaarheid is voor de zwakke weggebruiker immers van groot belang.  Dit kan door aangepaste kledij die opvalt in het donker.  Ook fietsverlichting is zeer belangrijk in deze periode.  De actie “GO FOR ZERO”-beoogt te komen tot 0 verkeersdoden.  Vanaf december worden er door de politiezone HEKLA nog acties gepland, waarbij er specifiek gecontroleerd zal worden op de fietsverlichting.  Bij het niet functioneren daarvan zullen er maatregelen genomen worden.  Dit jaar zullen er echter geen attenties gegeven worden wanneer de fiets wel O.K. zou zijn. Er is een verschillende aanpak voor 12 tot 15-jarigen en voor + 16-jarigen.  Voor de eerste groep zal er een gecontroleerde opmerking gemaakt worden, bestaande uit een brief aan de ouders en tips voor een goede verlichting. Een tweede overtreding ressorteert dan in een uitnodiging om een verkeersvormingsklas te volgen. Bij een 3e overtreding binnen het jaar na de 2e, maar ook wanneer een jongere afwezig blijft op de verkeersvormingsklas, wordt het dossier aan de jeugdrechtbank overgemaakt. Voor de +16-jarigen wordt een PV van waarschuwing opgemaakt en geeft men de tijd om zich in regel te stellen.”