De installatievergadering van het nieuwe O.C.M.W. (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) is niet zonder slag of stoot verlopen.

De Hovese OCMW-raad telt negen verkozen leden (aangesteld door de Hovese gemeenteraad waarvan 2 voor N-VA, 3 voor pH7 Positief Hove, 2 voor het kartel CD&V Open VLD en 2 voor de groen-linkse fractie Hove Beweegt). De voorzitster is Goedele Breyne (pH7) en zij neemt ook deel aan de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen.

P1030997

Normaal kiezen de OCMW-raadsleden een Vast bureau van drie personen die uit de meerderheidsfracties van N-VA en pH7 komen. Het nieuwe bestuur stapt daarvan af en betrekt alle aanwezige politieke fracties met één vertegenwoordiger in een commissie die zich vanaf heden achter gesloten deuren zal uitspreken over de private dossiers voor hulp en steun aan betrokken Hovenaars.

Deze nieuwe situatie was niet naar de zin van OCMW-raadslid Diane Tinnemans (Open VLD / CD&V en beroepsmatig privé secretaresse van minister van Justitie Annemie Turtelboom). Zij bracht hierover een uitgebreide interpellatie op gang, wat tot een discussie met de meerderheid van meer dan 3 kwartier leidde. De Open VLD/CD&V-oppositie verwijt de nieuwe meerderheid “dat nu maar een beperkt aantal OCMW-raadsleden zich over de private steundossiers aan Hovenaars kunnen uitspreken terwijl vroeger de steundossiers voor heel de raad verschenen, dat de vergaderingen tijdens de dag plaatsvinden en niet iedereen kan zich zomaar vrijmaken, dat er geen overuren meer moeten worden betaald aan de administratie en dat er op een aantal zitpenningen van 150 euro wordt bespaard. Enkel de administratie wint met deze nieuwe regeling. OCMW-raadsleden kunnen zich niet meer inwerken in een bepaalde materie en zitten er maar ‘voor spek en bonen’ bij”.

Volgens OCMW-voorzitster Goedele Breyne is de kritiek van de oppositie onterecht. “ Het nieuwe decreet geeft nieuwe mogelijkheden aan het OCMW. Vroeger was er een vast bureau en kreeg de OCMW-secretaris veel bevoegdheden toegewezen o.a. aankopen en personeelsdossiers. De eigenlijke agenda op de OCMW-raad was redelijk mager. Zoals in vele andere Vlaamse OCMW’s schaffen we het vaste bureau af. Zaken zoals personeelsbeleid, patrimonium, enz … bespreken we nu op de OCMW-raad. Zo komt er meer debat op de raad zoals waarheen willen we met het Hovese OCMW ? Wat met het Dienstencentrum ? Wat met de poetsdienst ? enz … Sociale dossiers voor individuele hulp worden uit de vergadering gehaald en bespreken we in een kleine groep. Als raadsleden verhinderd zijn, kunnen ze zich laten vervangen door een ander raadslid. We doen niets onwettelijk. Het is een voorstel van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en vele Vlaamse OCMW’s hebben dit principe al overgenomen”.

Verandering vergt inderdaad wat aanpassing.

De volgende raadszitting van het OCMW gaat door op dinsdag 19 februari e.k. om 20u. in het OCMW-gebouw aan de Esdoorn. De vergadering is openbaar voor het publiek. Persoonlijke dossiers voor hulp en steun geschieden achter gesloten deuren om de privacy van de betrokkenen te waarborgen.