De twee grote vakbonden ACV (Algemeen Christelijk Vakverbond) en ABVV (Algemeen Belgisch Vakverbond) profiteerden mee van een constructie die was opgezet door een internationale stichting om de belastingen te ontduiken. De fiscus liep zo een miljoen euro mis. Dat meldt volksvertegenwoordiger en burgemeester van Lubbeek Theo Francken. Hij wil de vakbonden laten vervolgen.
Via een fiscale constructie streken vakbonden een miljoen euro op aan niet betaalde roerende voorheffing. Het ACV en het ABVV profiteren mee.
Francken: “Begin jaren negentig leende een aantal vakbonden zo’n 25 miljoen euro aan een bvba die aan de Koning Albert II-laan in Brussel het “Maison Syndicale Internationale” moest bouwen. De initiatiefnemer, de International Trade Union Confederation (ITUC), liet uitdrukkelijk optekenen dat alles administratief en financieel zo voordelig mogelijk moest verlopen.”
De bvba “Maison Syndicale Internationale” bracht daarom de aandelen onder bij de Nederlandse besloten vennootschap ITUBI. Via een gelijknamige stichting vermeed ze de betaling van roerende voorheffing op het uitstaande kapitaal. In Nederland worden stichtingen met bepaalde doelstellingen hiervan vrijgesteld.
Theo Francken : “Het gaat hier niet om ontwijking maar om ontduiking. De Nederlandse stichting is louter een postbusadres. Al het werk, inclusief de betalingen, gebeurt vanuit België.”
In totaal liep de Belgische fiscus over al die jaren zowat een miljoen euro mis. Zowel het ABVV als het ACV profiteerde mee van de constructie, met een winst van tienduizenden euro als resultaat.
Francken overlegt nu met fiscale specialisten om de syndicaten te vervolgen. “Ethisch en moreel vind ik hun houding ongepast“, zegt Francken.
Francken treft hiermee de christelijke en socialistische regeringspartijen in hun hart. De regering Di Rupo steunt grotendeels op de twee grote vakbondspartijen. Of Francken, die van N-VA signatuur is, veel kans zal maken met een geding voor de rechtbanken valt nog af te wachten. Enkele jaren gelden had het Vlaams Belang met wijlen Marie-Rose Morel ook een degelijk dossier over vergaande ontsporingen van de vakbonden die ze voor de rechtbank bracht. Op een aantal kleine detailpunten kreeg ze gelijk, voor de rest bleef alles hetzelfde. De grote vakbonden zijn immers een steunpilaar van het huidige Belgische regime. Die wensen geen verandering.