Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (Madame NON) stelt dat ze politiezones de mogelijkheid wil geven om de politiekosten van sportieve en culturele evenementen te verhalen op de organisatoren. Dit zal een grote impact hebben op de culturele en sportsector in Vlaanderen.
Eerst liet minister Milquet een ballonnetje op over de mogelijke doorrekening van de politiefactuur aan voetbalclubs uit eerste klasse. De politiezones zouden zelf mogen beslissen. Hierover kreeg de minister verschillende vragen en kritische opmerkingen o.a. van volksvertegenwoordiger Ben Weyts uit Beersel. Het Vlaams-Brabantse kamerlid wees op de mogelijke concurrentievervalsing: “Nu al zijn clubs benadeeld wanneer ze zelf eigenaar zijn van hun stadion ten opzichte van die clubs die een stedelijk stadion mogen gebruiken. Binnenkort krijg je dus ook nog eens clubs die moeten betalen voor de ordehandhaving bij wedstrijden en diegene voor wie de politie gratis komt.”
Weyts vroeg de minister ook waar ze de lijn gaat trekken : “Als je de organisatoren van voetbalwedstrijden laat opdraaien voor de politiefactuur, geldt dat dan ook voor muziekfestivals, wielerwedstrijden, carnavalsoptochten, enz … ?” vroeg Weyts. Na wat aandringen erkende de minister dat het effectief de bedoeling is om politiezones voortaan vrij te laten om de factuur voor de ordehandhaving door te schuiven naar de organisatoren van eender welk evenement ook. “Heimelijk voert de regering Di Rupo dus opnieuw een belastingverhoging door. De overheid betaalt niet langer de politie maar wel iedereen die iets organiseert waar politie nodig is. Waarom betalen we dan nog belastingen?” zegt Weyts. Volgens Weyts zullen de organisatoren van sport en cultuurevenementen dus gedwongen worden om ofwel de inkomstprijzen te verhogen ofwel om te verhuizen naar een politiezone waar de factuur niet wordt doorgeschoven naar de organisatoren. Dit kan grote gevolgen hebben in het sociaal-culturele en sportieve middenveld. Sportwedstrijden op de openbare weg zoals wielerwedstrijden en marathon-loopwedstrijden moeten steeds een beroep doen op de politie om de wedstrijden in goede banen te begeleiden. Hetzelfde bij carnaval- en muzikale optochten. Buiten in enkele grote steden en gemeenten, is dit een ramp. Deze organiserende clubs in vele kleine en middelgrote gemeenten zwemmen niet in het geld en moeten soms een heel jaar lang overal bedelen om de nodige middelen bij één te krijgen om hun manifestatie te kunnen organiseren. Deze maatregel van Milquet zal er zeker voor zorgen dat een aantal manifestaties verdwijnen met alle sociale gevolgen en verzuring erbij.
Ben Weyts : “Iedereen die werkt, investeert of onderneemt wordt al platbelast door Di Rupo en co. Binnenkort dus ook diegenen die culturele en sportevenementen organiseren. Ik dacht dat we zulke mensen zouden aanmoedigen in plaats van bestraffen.”