De economische Europese recessie grijpt verder om zich heen. In Zuid-Europa neemt de werkloosheid schrikbarende proporties aan en in de noordelijke landen zwicht de economie onder de falende reddingsoperaties van de EU. Op een conferentie van de onafhankelijke denktanks Open Europe en New Direction, bepleitten vijf topeconomen een gezamenlijk vertrek van de meest concurrentiële landen uit de eurozone. Met een economisch manifest vragen ze dat de noordelijke landen de muntunie verlaten en dat de euro voor de zuidelijke landen behouden blijft. Hierdoor kan deze ‘zuid-euro’ worden gedevalueerd en kan de Europese economie opnieuw aanzwengelen. Stefan Kawalec, directeur van Capital Strategy en voormalig Pools staatssecretaris van Financiën, benadrukte dat het manifest niet betekent dat men de zuidelijke landen van de euro in de steek laat, wel integendeel. “Een zwakkere euro zal hen net helpen om de groei te herstellen”, aldus Kawalec.
Veroordeling van Europa
Ook de Italiaanse professor Borghi Aquilini merkte op dat Italië baat heeft bij een dergelijk scenario. “Momenteel sturen de noordelijke regio’s geld door naar de zuidelijke regio’s, zonder enig effect op hun economie”. Hij voegde eraan toe dat Italië’s deelname aan de euro een huwelijk is dat je beter niet kunt vieren. Alfred Steinherr, voormalig hoofdeconoom bij de Europese Investeringsbank (EIB) zei dat de voordelen van de introductie van de euro vanaf het begin overdreven waren. Hij waarschuwde dat verdere integratie van de eurozone de veroordeling van Europa betekent.
Economische horror
Europees parlementslid Philip Claeys uit Overijse juicht het manifest toe : “Met dit initiatief bevestigen deze topacademici wat wij al jaren zeggen. Een gezamenlijke muntunie van totaal verschillende economieën is economische horror. Daar hebben wij steeds voor gewaarschuwd. Het opsplitsen van de euro in een noord- en een zuid-euro is een voorstel dat wij reeds in 2008 ter tafel legden. Het verheugt me dat we nu vanuit academische hoek bijval krijgen.”