Op de jongste gemeenteraad van maandag 25 maart jl. voerde de oppositie een stukje toneel op rond de belasting op nachtwinkels. Het gemeentebestuur wil de aanwezigheid van nachtwinkels zoveel mogelijk beperken wegens de veelvuldige overlast voor de ruime omgeving van zo’n winkel. Daarom stelt men vanaf begin maart een openingsbelasting per winkel in van 6.000 euro en een jaarlijkse belasting van 1.500 euro.
Voormalig burgemeester en raadlid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) vond een belasting niet de juiste manier om het probleem aan te pakken. “De overlast komt niet van de uitbater van de winkel, wel van een gedeelte van de klanten. Dit is een bijzonder precedent om een zaak aan te pakken en niet degenen die de overlast veroorzaken. Het zou hetzelfde zijn als we het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) aanpakken omdat een deel van de supporters en fuivers ’s nachts op de parking van de sporthal staat lawaai te maken. Het effect zal zijn dat de zaakvoerder zich vrij zal kopen en minder elegante commerciële praktijken zal toepassen. We moeten dit voorstel intrekken en ons baseren op een voorstel van Unizo, waar men een vergunningssysteem voor zulke zaken gebruikt. Sedert 2006 zijn er geen klachten binnengekomen over deze nachtwinkel via de klachtenregister. Nachtwinkels worden meer en meer ketens. Vroeger hebben er zich in Hove enkel problemen voorgedaan in de voormalige parochiezaal Prinsenhof aan de Kapelstraat en in café De Eendracht aan de Lintsesteenweg. Hier is toen tegen opgetreden”.
De groen-linkse oppositie kon zich ook niet vinden in het voorliggende voorstel. “De lokale economie wordt ondermijnd door dit soort belastingen. De uitbater zal dit bedrag verhalen op de consument” aldus raadslid Jo Ampe (Hove Beweegt).
De bestuursmeerderheid was op deze kritiek voorzien en had verschillende verdedigingslijnen opgesteld. Schepen Dave Van den Bergh (pH7) antwoordde “dat nachtwinkels voor veel overlast zorgen voor de buurt terwijl de mensen willen slapen. De neonverlichting zorgt ook voor overlast. Er is een gesprek geweest met de betrokken handelaar op het gemeentehuis. Deze persoon – van buitenlandse oorsprong – is zelfs geen lid van de Hovese middenstandsvereniging. Wij blijven bij ons besluit dat juridisch in orde is want het wordt ook gebruikt in Kontich, Lier en Duffel. Politiek is dit een opgeklopt stukje dat door de oppositie uit zijn context wordt getrokken”.
Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) : “In het verleden zijn er reeds handelszaken gesloten die voor overlast zorgden. We wensen met deze maatregel te voorkomen dat er zich nog meerdere nachtwinkels in onze gemeente komen vestigen. Er bestaat een duidelijk verband tussen de klant en de handelszaak. De oppositie en voornamelijk raadslid Ampe is dit ‘over het paard aan het tillen’. Ik ben zelf zaakvoerder en heb de betrokken handelaar uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis. Hij was tevreden over ons gesprek. Een ‘nachtwinkel’ is een duidelijk omschreven begrip : max. 150 m2, algemene voedingswaren verkopen en de vermelding nachtwinkel aanbrengen”.
Na nog wat korte discussies met de CD&V-raadsleden Jos Peeters over ‘de adviezen van de Hovese middenstandsraad’ en raadslid Filip Lecoutre over ‘de retroactiviteit van deze belasting’ werd er dan uiteindelijk overgegaan tot de stemming van dit agendapunt. Hier werd door de bestuursmeerderheid (N-VA en pH7) tegen de oppositie (CD&V en HB) het voorstel goedgekeurd met 11 stemmen voor bij 8 tegen. Uiteindelijk veel tam-tam voor weinig zaaks.
Man en vrouw
Op het vragenhalfuurtje voor de burgers stond Norbert Nelen als voorzitter van de Hovese middenstandsraad op en begon terug een uitéénzetting over de nachtwinkel. Hij werd snel de mond gesnoerd door schepen Dave Van den Bergh die stelde dat “de beslissing is genomen en niet wordt herzien”. De heer Nelen is de echtgenoot van voormalig schepen en raadslid Els Pauwels (CD&V). De CD&V kan zich blijkbaar nog steeds niet neerleggen bij het feit dat ze niet meer ‘aan het stuur van de gemeente staan’.