Er is een duidelijk verband tussen huiselijk geweld en straatgeweld. Kindermishandeling leidt op latere leeftijd heel vaak tot jeugdcriminaliteit. Dat is het opvallende resultaat van Esmah Lahlah, Leontien van der Knaap en Stefan Bogaerts, een Nederlands onderzoekteam van psychologen verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Zij ondervroegen 500 Nederlandse en Marokkaanse scholieren en jeugddelinquenten. Een pedagogische tik, vloeken of schelden werden buiten beschouwing gelaten. Waar ging het dan wel om ? Slaan met een riem of stok, naar de keel grijpen of echt in elkaar slaan. De resultaten zijn niet hoopvol. Eén op de vijf Nederlandse jongens werd al eens het slachtoffer van zwaar huiselijk geweld, tegenover één op de drie bij Marokkaanse jongens. Bij de Nederlandse jongens was nog niet één op vijf ooit getuige van fysiek geweld tussen de ouders, bij de Marokkaanse jongens bijna de helft … Kindermishandeling verklaart volgens de onderzoekers ruim 50 procent van de oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongens in de criminaliteitsstatistieken.
Aangeleerd gedrag
“Het is een oude wet in de criminologie dat er een sterk verband bestaat tussen slachtofferschap en daderschap,” zegt jeugdcriminologe Jenne Christiaens (De Morgen, 20/03/2013). “Criminaliteit wordt voor een stuk aangeleerd.” De bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens sluit zich daar bij aan : “De populatie van Everberg (jeugdgevangenis) is in meerderheid van Marokkaanse origine. Er is geen voor de hand liggende verklaring waarom dat zo is, maar ik heb daar wel veel schrijnende verhalen over gewelddadige thuissituaties gehoord.”
Geweldcultuur
Jeugdcriminaliteit heeft heel veel te maken met opvoeding. Met cultuur en met botsende waarden. Onze samenleving heeft geweld uit de opvoeding geweerd. “Een pak rammel geven wordt bij ons niet meer aanvaard, maar elders soms wel. Dat vergt soms een aanpassing voor wie naar hier komt,” zegt Adriaenssens. Wij hebben geleerd om conflicten uit de weg te gaan of geweldloos op te lossen. In sommige andere culturen wordt geweld net gezien als een legitiem middel om conflicten op te lossen. Eerst slaan dan praten. De links-liberale krant De Morgen schrijft nu dat het Nederlandse onderzoek “een ander licht werpt op de omstreden studie van Marion Van San”. Zij onderzocht – op vraag van toenmalig minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) het aandeel van allochtone jongeren in de jeugdcriminaliteit en kwam tot het besluit dat er een duidelijk verband is tussen etnische identiteit (cultuur) en criminaliteit. Het rapport belandde, samen met de auteur, op de spreekwoordelijke brandstapel. Ook bij De Morgen …
Islam
Net nu lekt uit dat de burgemeester van Tilburg klacht heeft neergelegd wegens de mogelijke kindermishandeling op twee koranscholen. Eén daarvan hoort bij de Marokkaanse moskee van Ahmed Salam. Die beruchte imam werd bekend omdat hij in 2004 weigerde de toenmalige minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk de hand te schudden bij een werkbezoek. In zijn koranschool zouden kinderen van 10 en 11 jaar geslagen worden. Met de hand, een stok of een zweep. Probleem is dat die scholen niet onder de inspectie van het onderwijs vallen. Maar een probleem is er duidelijk wel. Ook uit Antwerpen en Brussel kwamen in het verleden meldingen over het gebruik van geweld op de koranschool.
Geweld thuis, geweld op school, geweld in de koran. De gevolgen laten zich raden. Voor kinderen die opgroeien in een klimaat van geweld, is de stap naar geweld vaak heel klein. De drempel is laag en het lontje kort.