Misschien heb je in Hove al mensen zien rondlopen met een hoogtechnologisch toestel in de hand. Koortsachtig op zoek naar iets, ronddraaiend op een bepaald punt om dan achterdochtig een voorwerp op te vissen uit het struikgewas, aan een paal of gebouw… Er is maar 1 verklaring voor: het zijn geocachers.
Geocaching is een buitenspel waarbij je met behulp van een GPS en verkregen coördinaten een bepaalde ‘schat’ moet vinden. Met geocaching krijgt een boswandeling een totaal nieuwe dimensie. Doelloos rondlopen of een fietstocht wordt plots een spannende ervaring in meestal onbekend gebied. Geocaching is voor jong en oud, de kinderen gaan met plezier mee voor een tocht.
Voorgeschiedenis
In 2000 heeft de Amerikaanse regering het GPS systeem (Global Positioning System) voor de burgers vrijgegeven. Het is een satelliet systeem oorspronkelijk bedoeld voor militaire doeleinden waarmee nauwkeurig posities bepaald kan worden. Voor het eerst konden burgers met precisie hun locatie bepalen.
In een discussiegroep op het web werd druk gespeculeerd over de nieuwe mogelijkheden van GPS, ook om het navigatiesysteem in spelvorm toe te passen. Op 3 mei 2000 verstopte de Amerikaan David Ulmer een zwarte plastic emmer met een logboek en ruilspullen in een bos in Portland, Oregon. Vervolgens publiceerde hij de coördinaten van zijn ‘stash’ (cache) en die werd vrij snel gevonden. Het duurde niet lang of meerdere mensen verstopte caches en gaven de coördinaten door zodat andere op zoek konden gaan. Geocaching was geboren.
Verreweg de grootste database met geocaches wordt tegenwoordig beheerd door geocaching.com. Om de posities van de caches te weten te komen moet je je aanmelden. Premiumaccounts krijgen meer mogelijkheden en toegang tot meer informatie over de cache.
Cache (de schat)
Een verstopt object noemt men dus een cache. De cache wordt uit het zicht verstopt en de GPS coördinaten worden aangemeld op www.geocaching.com, de thuisbasis van de geocacher. De cache is veelal gevuld met een logboek. Daar kun je een bericht achter laten, dit is tevens het fysieke bewijs dat je de cache daadwerkelijk gevonden hebt. Grotere caches bevatten goodies, dat zijn kleine kadootjes. Je mag er een goodie uit pakken op voorwaarde dat je iets van gelijke waarde terug stopt.
Op pad gaan
Veertien jaar na het leggen van de eerste cache zijn er over de hele wereld nu zo 2 miljoen caches verstopt. Om deze caches te vinden is een GPS ontvanger noodzakelijk. Dit toestel ontvangt de satelliet signalen en kan daarmee met grote nauwkeurigheid (tot enkele meters) bepalen wat uw huidige locatie is en uiteraard ook de locatie van de cache.
Veel GPS systemen gebruiken naast het Amerikaanse systeem ook de signalen van GLONASS, het Russische GPS-systeem. Hopelijk kunnen we spoedig het Europese GALILEO systeem toevoegen aan het lijstje.
Met de coördinaten die je via geocaching.com krijgt kan je op pad en de schat gaan zoeken. Die ligt meestal niet altijd op een logische plek. Soms verstopt in een boom of zelfs onder de grond.
Vijftien schatten verborgen in Hove
Nu zul je je afvragen wat heeft Hove met geocaching te maken. In ons kleine dorp Hove liggen een 15-tal schatten verstopt. Je vind er in het dorpscentrum, het station, het gemeentepark, Vredewijk en Vogeltjeswijk.
Doe je daar de aangrenzende gemeenten bij dan kom je gemakkelijk aan 70 caches. Sommige loop je dagelijks voorbij zonder ze op te merken.
Liggen er geen schatten verborgen in deze buurt?
Nuttige tips voor beginners
- Begin met simpele geocaches bij jou in de buurt.
- Probeer niet op te vallen tijdens het zoeken naar de cache. Als de cache goed verstopt is weten gewone voorbijgangers er niks vanaf. Als je te opvallend zoekt trekt dat de aandacht en heb je kans dat de cache gestolen wordt als je de plek eenmaal verlaten hebt.
- Leen eerst een GPS ontvanger zodat je zelf kunt bepalen welke functionaliteit je voorkeur heeft voordat je er eentje aan schaft. Zoek uit of geocaching wel iets voor jou is.
- Ga de eerste keren met een ervaren geocacher mee.
- Onderzoek vooraf of je extra hulpmiddelen nodig hebt om de cache te kunnen vinden (bijvoorbeeld een schroevendraaier om de cache te openen etc).
- Neem de cache details mee en de hint.
- Neem voldoende eten en drinken mee. Het kan tegenzitten en daardoor aanmerkelijk meer tijd kosten. Trek daarom ook ruim genoeg tijd uit.
- Neem reserve batterijen voor je GPS mee. Vergeet ze niet vooraf op te laden.
- Leg de cache terug, inclusief inhoud en camouflage, zoals je hem vond.
Eenmaal je ermee begonnen stop je er niet meer mee. Een aanrader.
Meer informatie over geocaching vindt je op www.geocaching.com.