Vlag van Hove

Naar aanleiding van een interview over mogelijke fusies van gemeenten van burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) op de Antwerpse TV eind april jl. , drong de CD&V-oppositie aan op een debat “over de toekomst van Hove als zelfstandige gemeente”. Dit kwam er ook op de vergadering van de gemeenteraad van mei jl. en dan nog als eerste agendapunt. Grote verwachtingen werden geschapen. Het zou er gaan stuiven! …aldus de oppositie enkele weken voordien.

Luc Vuylsteke de Laps
Luc Vuylsteke de Laps

Voormalig burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps mocht de spits afbijten van het debat. “De kernvraag is of een klein bestuur de nodige dienstverlening aan zijn burgers kan waarborgen tegen een redelijke maatschappelijke kost. Wij als CD&V, zeggen ja, maar dan gekoppeld aan randvoorwaarden. Bij de fusies van 1977 is het model van de economische schaal toegepast. In 1982 bij de fusie van Antwerpen werd de stadsschuld uitgesmeerd over meerdere betalers. Het resultaat van deze fusies was een grotere professionalisering en meer bureaucratisering. De beoogde kostenbesparing is er niet gekomen. Wel een vervreemding van de burger naar het bestuur. Vandaag pleit VOKA voor intensere synergieën naar het bestuur. Hove heeft een toekomst indien we de organisatie en haar kost op het lokale kunnen enten. We moeten één organisatie organiseren : de gemeente en het OCMW samen. Wie doet wat het best aan de beste prijs ? Wij pleiten voor marktbevraging voor informatica, één personeelsorganigram, intergemeentelijke problemen aanpakken op het niveau van het kanton of via de intercommunale IGEAN Dienstverlening, of via federaties van gemeenten (nog een voorstel van Frank Swaelen). Voor een interne staatshervorming heeft men partners nodig” aldus de ex-burgemeester.

Fractieleidster Anne Van Put van het groen-linkse Hove Beweegt zei “dat er bij haar fractie nog geen intern debat was gevoerd over fusies van gemeenten. In ons programma staat er wel dat we opteren voor een efficiënt bestuur, voor kleinschalige samenwerking tussen gemeenten rond o.a. cultuur, bibliotheken, het zwembad, ICT, enz …”.

Volgens raadslid Katia Devriendt van meerderheidsfractie pH7 Positief Hove “is er vandaag geen discussie nodig, er staat niets op de agenda tijdens deze legislatuur”.

Arnold Herrebout
Arnold Herrebout

Schepen Arnold Herrebout (N-VA) stelde “dat de burgemeester recht heeft op zijn persoonlijke mening. Voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben we met elke partij afzonderlijk gesprekken gevoerd en de fusies kwamen ook ter sprake. Voor de N-VA is dit geen punt, want het zal zich zeker niet voordoen voor 2014. Wij zijn bezig met welke toekomst we aan Hove wensen te geven ? Minister Geert Bourgeois zegt steeds dat er een alternatief is voor een fusie en dit is de goede intergemeentelijke samenwerking. Op deze weg moeten we verder gaan, zie o.a. Bibkwintet, Azura, enz …, om de kwaliteit naar dienstverlening te bestendigen”.

 

Hierbij bleef het debat. Geen gensters, geen vonken ! Het volgende punt diende zich reeds aan.
Van een groot intellectueel debat met “toeters en bellen” waar “de oppositie de meerderheid eens zou uitkleden” is dus niets van in huis gekomen. Alle partijen – meerderheid en oppositie – zitten in Hove op dezelfde golflengte rond de fusies van gemeenten. De gemeente Hove kan overleven als het samenwerkt met zijn buren.

De vier Hovese politieke fracties in de gemeenteraad kunnen er misschien ook eens uit leren dat ze beter met elkaar wat meer zouden samenwerken in de gemeenteraad, in plaats van steriele debatten te voeren waar uiteindelijk geen enkele Hovenaar beter van wordt.